兒登仔:我感受唔到英屬香港80-90年代有咩輝煌 繁榮

260 回覆
8 Like 143 Dislike
就算享受唔到當時的經濟繁榮,政治環境寬鬆已經好唔同啦,電影軟實力亞洲第一,咩題材電影都可以上,你有票房就得,親中政黨可以參選唔驚事後比人啦,反對報紙住出,唔見有封鋪,你都話感受唔到咁都無咩討論空間
點睇一樓張圖
點睇一樓張圖
點睇一樓張圖
佢話感受唔到咪感受唔到囉,無咩值得再講
果時有綜援既咩?
唔係回歸左先有咩
果時畫簿費批得好鬆手
同埋個價錢根本上係而家既十分一

個時申請係好唔興香既事
會比人笑
老豆中學學歷
一個人做野,養全家幾個仔女加買樓
而家我地幾個兄妹大學畢業都買唔到樓
一個字:賴
八九十年代經濟唔好?如果個個窮到燶嘅應該冇錢消費娛樂㗎?咁點解果時香港嘅娛樂事業會咁好景?咁多人去開戲?一隻出色嘅唱片可以到N白金?
你唔好聽佢鳩up啦
講野食 一定係回歸前屌打
淨講中式燒味,點心,
中菜以前香港又勁多
京菜,浙菜,粵菜 大把呢啲菜式
日本野 單點壽司多
以前中式同香港既野食 好多都無晒
啲九七錢去晒洗大餅
同埋你話係中環做野好威
果時係中環做野就係威
係好撚威
同埋機會,發展,人情味都多好多好多
以前住公屋既 邊洗鎖門
私樓樓則又實用
不過山旮旯地方就每年都要驚ii爆格
窮得開心
生活過係八九十年代既人會明白
點解個時窮都會開心過依家
果時落街公園玩
會識到朋友 當然有好有唔好
同學都無咁功利
因為讀唔讀成書既都一齊玩
果時玩玩具,球類,卡牌 好多小遊戲咁
唔同而家咁
原來真係有
以為回歸後先有既野
其實係香港變定世界變。
唔通依家個個食飯玩電話又賴香港?
Ching點解隔離po 笑你肉酸
整體成個世界 科技高速發展
都有關係
安全,有希望

有咩野英國佬幫你搞掂果種感覺
唔覺香港有多勞多得,ot 有閪補水
梗加唔覺有迤著度日,從容不迫最低工資都冇個陣,全職人工低到冇下限有左都係好撚低

同歐美社福比,塵都見唔到

炒賣投機相關行業例外
睇住社會不斷進步
外面世界發生乜事都唔關自己事咁
總之係香港就安安樂樂

呢d係當時香港人,人人都覺得係基本元素黎。。。。
真 當年求奇一個大商場 日式百貨公司 點都有個food court (係連PP呢啲高檔場都有)
有啲仲要係小店經營
你估好似而家啲垃圾食物 郁啲收你一百幾十
仲要全部都係連鎖店

同埋移民潮走撚左咁多廚師 留低嗰啲學又學唔晒
咪搞到今時今日啲酒樓咁撚垃圾

成個90年代出現嘅科技 經濟 基建 都仲比到希望人
而家…
依家社會 其實比起當年進步好多
所以好多當年會覺得好正既野
依家都變到好普通

食壽司呀西餐呢啲
就因為資訊更流通 物流更進步 等等
變得非常affordable
更加有埋omakase呢啲高檔野
亦多左好多唔同國既菜式

至於中環做野 依家大學生多左勁多
80 90年代係得兩間大學
同埋大量商廈啱啱落成
依家大學 最top都講緊係有成三間啦
今時今日 中環Office既數量都比當年多
可以多啲公司進駐
當年起既商廈殘晒 其他區亦有其他選擇
所以中環咪冇咁型囉
但係咁唔代表係中環差左
要記住 中環地價都係一樣咁貴嫁咋
代表緊既係 依家一代人整體上流左
中環公司多左 白領多左 成件事普及化

好多傳統少少既野 隨著時間係會增值
你講既中菜 燒味呢啲野就係
傳統手藝 往往一開始都比人當下欄野 普通料
愈黎愈少人識 慢慢變成一種文化遺產
慢慢就有人吹奏 就會有人capitalise
今時今日 並唔係冇好燒味 好中菜
不過 燒味都要攞米芝蓮
斬隻靚雞要洗番幾舊水
中菜 點心 要好食 要去貴價酒家
所以唔係呢個時代啲野差左
而係成件事上流左 變到冇咁accessable
細個喺老溫食燒味同點心仲好食過香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞