兒登仔:我感受唔到英屬香港80-90年代有咩輝煌 繁榮

260 回覆
8 Like 143 Dislike

有咩問題個陣大把人窮到仆街
睇下個個年代啲貼地戲 睇下三五成群
睇下個陣啲公屋幾三教九流
唔係得劉華周星星個啲紙醉金迷
但個名有eng
感受到英屬香港80-90年代有咩輝煌既連登仔至少4x歲
乜鳩都兒登仔 兩邊立場都可以鳩用兒登仔標籤打稻草人 唔洗用腦

其實連登仔係咪一個人名黎?
https://lih.kg/bhijQyV
#10 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
從衣食住行角度
8 90 年代真係無乜好吹奏
輝煌,係相對大陸當時嘅情況黎講only.

大陸嗰時窮到pk, 香港人有少少錢咪覺得有優越感囉。
總之我窮但大陸d 親戚仲窮我十倍,我係比下有餘啦。
電視劇好睇,電影精彩,d歌又好聽..報紙,雜誌又多.
通街都係野食,又平又好食..
冇自由行,夜晚條街d招牌好靚(不過好多都好撚舊..日久失修)
條街雖然好撚污糟,不過d人好明顯見到好撚開心.
政府部門都係咁撚西,果陣冇email冇website有乜撚野都要去排親飽.
覺得d議員好尊貴,中環返工既人好高級.
以前d商場好多元化,唔會好似而家咁一個個copy
雖然果陣好撚窮,不過大家生活好close,幾條柒頭約埋行下商場食下野吹又下水又一日...
以前果種繁華感係而家比唔撚上,如果真係要解釋就係華洋混雜果種文化互溝,有一種好獨有既港式味,好撚本土..
而唔係而家乜都係學撚晒支拿劣質化晒..

如果要講80,90年代..真係好多野可以講...
出尖東見到日本人多過香港人嘅年代
佢呢個case, 返工返學, 就算換做依家都一樣有, 唔會無, 佢只係講老實說話, 但個處境係唔同左, 你唔可以用北韓有錢人同美國窮人去比較

同樣地, 你都不能用以前細個窮果陣, 去比較今日你有錢住緊私樓果個情況
嗰陣你會有希望,可以發奮圖強,多勞多得;可以迤著度日,從容不迫
其實係,3x的係父母有第一身感覺
以前真係幾條撚樣好撚鍾意出去尖東海旁到hea真係好撚靚,重幾次都識到女,以前啲女真係易溝到呢
果時窮還窮,起碼開心先
果時就算得男人一份糧都夠養起全家
d細路起碼有童年生活唔洗日日補課上興趣班
同啲未經歷過既有閪好講, 講黎都嘥9氣
同呢代NBA 撚一樣, 開口就話你係貴古賤今一9樣
食物好食d
90年代我仲係中,小學雞..唯一比較有印象就89後好多人移民..
果陣係feel到有d轉變緊..不過整體香港人果時仲港豬過而家
不問世事..淨係搵錢..吃喝玩樂..所以香港人係好易管..
唔撚知點解回歸左可以仆街到咁...

如果唔知當年香港有幾繁華..而家中環既外資公司同銀行
同埋寫甲級字樓大部份都係果個年代出現...果陣香港叫亞洲四小龍..成個亞洲除左日本..應該都冇咩地方比得上香港..當時好多日本團黎香港食野叫雞..
如果香港唔係有條件..灣仔金鐘中環一帶當年就唔會有咁多高樓大廈..
hsbc總行聽講當年係同年代全世界最高建築費用既建築物..
-廁所乾淨好多
-去拉巴溫書我部電腦同財物係擺喺枱然之後去廁所唔驚俾人偷
-搭車有位坐
-扶手電梯唔會癡粒粒
-唔會有人喺交通工具大大聲播大陸片
-唔會周街都講廣東話唔正
-好多嘢都世界第一,真正頂尖國際化金融城市
-啲街市唔會好似而家咁樣大聲廣播不停loop
收返睇真啲係八九十年代嗰陣時仲係細路仔
講緊嘅係早10幾年
以前冇電話..約親尖咀多數係五支旗桿附近等.
銅鑼成個小日本咁..幾間日資百貨公司..果陣最鍾意冇野做成班frd去周圍hea...行撚完就去老麥吹水...hehehaha又過一day..
上流機會,亞洲四虎,post已完。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞