兒登仔:我感受唔到英屬香港80-90年代有咩輝煌 繁榮

260 回覆
8 Like 143 Dislike
都咩係個句 無人同你講英治定共治好
係1樓圖入面條友呢類窮撚喺英治一樣唔會感受到有幾繁榮
咁呢樣冇辦法,佢呢種人去邊個國家都係窮
係 所以1樓張圖事實陳述嚟講係無問題
每個有錢國家都一樣有窮到仆街嘅窮撚
反而樓主開呢啲post企圖搵班傻仔一齊屌鳩佢就諗多咗
咁樓主既情況係微觀,宏觀上.
我諗問大部份人都同意80,90年代係香港經濟起飛同最輝煌既時候
果陣叫得四小龍同東方之珠...亞洲最多高樓大廈既城市之一.
人平均收入又增長得快..
有人食到條水..有人食唔到...唔代表果陣香港唔繁榮.
呢個問題係香港好難定錯對..因為到目前..香港都係其中一個貧富差距最大既地方..我唔會否定樓主既經歷
我屋企當年都好撚窮..而家當然唔見得有錢..不過當年易搵食過而家..
生活又開心D.同埋果陣真係FEEL到香港係一個國際城市.
同而家只係中國一個普通地區差別好大..
正如我上面講..當年有錢既人開心..窮既人都快樂..而家有錢有權既人先可以開心快樂..窮人就唔洗講...
同埋當年香港既福利開始改善..免費教育..完善既醫療.先達既交通網.整體城市架構都係果陣開始.(其實應該係再早少少..但果陣D人開始累積財富)
以上係我既見解.
原來由高登過左黎呀程sir,同阿香江濕九一樣高登立足唔到?
佢窮關社會輝煌咩事
佢窮關社會輝煌乜事
你又知我係程sir?
佢窮關社會輝煌咩事
所以我咪話...佢唔係社會發展既受益人..唔代表當時香港唔輝煌.
On9,叫佢問返50-70年代班叔父先!

咩東方之珠、免税天堂、香港娛樂輸出、亞洲四小龍、亞洲金融中心⋯⋯幾時出現。

嗰陣唔輝煌、唔通2022腥港先輝煌?

利申: 5張廢佬
以前商場好多元化?味又係個個都嗰幾間大集團連鎖店例牌菜

金拱門 屈人寺 萬獰 G2000 Bossini Baleno GIORDANO 豐澤 泰林,可能加間八佰伴或者其他百貨公司..........

利申70後,90年代初中學時開始自己出街已留意到係咁,新城市新都會德福西九....一撚樣
以前細細個行商場係有D小商戶,玩具鋪精品店。邊似而家得番連鎖log-on。
覺唔覺佢好on9.
而家日本都有窮人
我反而由細到大都感受唔到咩獅子山精神
以前d商場唔叫多元化?唔通而家個個倒模先叫多元化?
同埋除左連鎖,果陣d商場仲有好多小店,而家你睇下元朗yoho同將軍澳popcorn,兩個d鋪頭差唔多一樣..
而家得返d舊式商場好似荃灣同葵芳,觀塘呢d可以俾小店有生存空間.
咪撚玩啦 淨係野食一定係依家屌打十倍啦
九十年代 日本野 西餐 呢啲
邊有依家咁affordable 邊有咁好水準

其實唔同年代各有千秋
依家我地會懷念以前冇大陸文化
但係好老實講 近幾年本土文化再起又好差咩?

你覺得以前中環人好威
但係幾多人 威極都係瀨緊鬼佬鞋底
你依家行出中環 一樣見到啲人身光頸靚
一樣大把人瀨緊人鞋底

仲有一樣野 就係建築物 以前果種繁華感
有一定程度係因為香港啲摩天大樓逐漸落成
80 90年代起左一堆高級商廈
新束束 啲人咪覺得好威好型囉
你依家行去ICC 圓方都覺得好型嫁喎
其實同依家啲人話大陸繁榮一樣 凡事睇表面
80,90年代如果你窮真係你問題,果個年代真正搵錢年代,你肯做,走鬼劏,倒垃圾都唔知幾好搵,真正係你無學識都搵到食,呢家?屎都無得你食
真榮幸,竟然有人認得我。
你睇下仲有幾多人重睇又重睇周星馳, 賭系列你就知幾輝煌啦
佢感受唔到關社會輝唔輝煌咩事?
拎主觀感受同客觀事實做類比你on9?
點睇一樓張圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞