兒登仔:我感受唔到英屬香港80-90年代有咩輝煌 繁榮

260 回覆
8 Like 143 Dislike
呢個年代多機會,做正行正業可以搵錢買樓養家
我老豆讀書少做工廠都可以發達
而家一個人可能要打好多份工
做生意都係幫業主打工
樓價同份糧唔成正比
我地果時講國際化
而家同你講大灣區
以前鼓吹創意,而家做乜都係呃呃騙騙
以前起乜嘢都係理民,
而家呢啲設施同你拆曬起樓(但又唔係比你買)
多到我都講唔曬咁都可以做比較?
話你地班人唔係五毛出黎洗地唔知講咩好
你地繼續吹捧中國啦,廢柴!
點睇一樓張圖
1.香港明星係韓國幾紅? 有冇確實既資料與例子?

2.韓妹講廣東話? 純粹gimmick嘢咋~

3. 好多韓星like香港明星? 除了受訪個班有幾多個?

4. 香港藝人衝出香港征服亞洲? 咪又係嗰幾位~ 更重要係襯區內冇乜國家有龐大成熟娛樂產業而係當地「大紅大紫」~ 韓國市場係好例子, 當地禁絕日本流行文化多年+韓國本地娛樂產業單調, 才造就香港乘虛而入。

5.日本才是當年領頭羊, 香港娛樂在亞洲區被日本吊打, 歐美系音樂在亞洲更徹底擊敗香港嗰班大王巨星

有冇人真係完全唔識欣賞七至九十年代嘅香港娛樂?

https://lih.kg/hNmNKT

梅姐?
1.華人圈歌后而已, 出咗華人圈有幾多人識?

2.係日本紅? 咁係當地賣左幾多碟? 能否好似現代K-pop咁紅?

3.歌后? 實力同當年麥當娜差一段距離🇺🇲

4.香港當年既樂壇天王天后等, 都係乘住香港經濟發達, 加上當年本地人較了解廣東話而稱霸本地市場, 時勢造就「天王天后」既稱呼, 同歐美日當紅歌手差一段距離

5. 890年代既廣東歌質素同現代韓國K-pop🇰🇷差一大段距離

6.佢當年的確係廣東歌天后, 奈何呢個世界好大。同時, 時代亦不斷進步同改變, 只係冇香港份

全球化萬歲! K-pop萬歲 !
[千字文字海注意]80年代至97年6月既英治香港,到底係點既天堂?

呢個話題兩登唔少巴打都分享過,但資料比較零碎分散,我就集中整理一下 。從兩登巴打分享所知,80年代至97年6月既英治香港,是咁的:

先講打工

1. 私人市場搵工易人工高升職快。大學畢業固然天之驕子,非專科fresh grad都月入至少3萬。讀唔成書都唔緊要,當時冇咩學歷要求,會考0分、甚至中三,要搵份零售sales或office小薯文員仔亦毫無難度,人工比大學畢業低D但都有1萬幾,以當時物價黎講,差唔多等同而家4至5萬,絕對好使。又因為中高層移民潮,大把位上,小薯只要中規中矩,唔使咩進修,30歲左右就自動上哂岸,升到起碼中層管理層,月入5萬閒閒地。
----------------------------------------
2.藍領又係好世界,做學徒學門手藝,做熟左有左技術,就升師傅、升領班科文、升經理廠長、到自己開廠開舖開車房……做廚房,做熟左就自己開餐廳;做柴可夫做跟車仔,做熟左就有自己車隊……渣的士,大把豪客至少比100蚊貼士……肯博渣中港貨車,仲月入10幾萬閒閒地,一過羅湖橋以北就做皇帝,囡囡多到後宮佳麗三千咁。
----------------------------------------
3.OT補水雙工三工、年尾大大份雙糧花紅,和味到癲。又有5天工作週,一年17天公眾假。冇雙糧花紅、一星期返多過5日、奴隸假既工,冇人會做。
4.就算冇學歷冇手藝,仲可以擺小販檔,當時社會治安好政府好,黑既唔會收陀地唔會收保護費,白既港英政府市政總署隻眼開隻眼閉,安心又好搵,大把人擺到幾層樓幾間舖,擺到上市都有(莎莎兩公婆)。
5.就算廢到一個點,冇學歷冇手藝又唔想擺小販檔,都唔緊要,仲有CA、ACO、郵差、紀律部隊散仔之類既公墓猿小薯歡迎你。當時舊制N樣福利:長俸、一年180日假、免費醫療牙科、跳point一年加兩次人工、子女英國留學教育津貼、房屋津貼.....只係冇雙糧花紅,但咁都唔及同期私人市場吸引(可想而知當時私人市場好景到幾恐怖),所以冇人吼,只要有呼吸心跳脈膊、肯去循例in下就秒請,
6.再唔係,掃街茂垃圾佬都係公墓猿,都有樓上福利。
7.就算中學生,讀書唔叻/唔係靚女,都可以去酒樓餐廳兼職,一個月都有4千幾5千(所以當時一直冇立法定最低工資,因為根本冇需要),個個有錢買名牌裝身、又有錢買遊戲機,由紅白機到超任到PS1,從來冇聽過當時D中學生話買唔起……
咁大商場營運模式一定倒模架啦
呢樣全世界都係咁
而家係2-3線商場
街邊舖頭仔生存空間愈來愈細
變得愈來愈少唔同既野行
以前係大有大做細有細做
唔想睇大商場倒模就去返舖頭仔一樣大把選擇
8.小朋友/小學生冇壓力無憂無慮,小學半日制,冇補習,冇「興趣班」,冇TSA/BCA,冇學生自殺,象徵式小小功課,正常唔使一粒鐘就做晒,之後大把時間任玩任睇卡通任通邨通山跑,事頭婆孫大炮生日有假放,小學都有歐美遊學團,冇人虐兒冇人打細路,打一下手板報得警……
9. 學術好,中學幾乎全部英中,所以冇武館,冇人受母語教學殘害,個個叻仔叻女英文勁好。升U過三關:中三淘汰試、中五會考、中七A Level都好輕鬆,鳩考都入到大學。
10. 無論大人定細路哥,打風落雨假都特別多。小學生黃雨或3號波已經唔使返學。黑雨或8號波,唔只細路哥全日唔使返學,大人都全日唔使返工,冇話咩要落波後兩粒鐘內返到公司。97後就改成小學生要紅雨或8號波至停課,落波後大人要社畜大遷徙。唉。
11. 股市大旺,幾乎有升冇跌,今日跌100,聽日升200唔止,合埋眼鳩督幾隻股都必賺,一年半載內升幾倍起碼,大把人賺到放lunch都去食鮑食斑。從來冇股災呢回事,股災係97後支那傳入至有。唉。
12. 冇住屋問題,冇籠屋冇板間房冇寮屋。買樓好容易,居屋同普通私樓40至50萬左右,以當時咁高既人工同必賺既股市,正常打工仔儲兩三年錢,就夠一炮過full pay買樓,就算要供都輕鬆又低息。就算租樓,都有租金管制,好平租。公屋同公墓猿小薯一樣,只要有呼吸心跳脈膊、肯入紙申請就秒畀,但基本上冇正常人肯住,所以港英政府喺80,90年代起既公屋,係畀人用黎做迷你倉放雜物,同養狗。
13.火車地鐵唔會成日壞成日故障,唔會年年加價。
14.有咩病痛,幾乎個個有錢去私家醫院,公立醫院同公屋、公墓猿工一樣 ,冇人稀罕,長期拍烏蠅,肯去,即刻成班醫生仆出黎招呼你。
15.六合彩又平又易中,2蚊注,40個號碼。
16.治安好,冇乜黑社會、童黨飛仔、打交劈友、越南仔、省港旗兵、大圈仔、問題社區、悲情城市......個個可以夜不閉戶,出夜街、去葵涌新區、慈雲山、秀茂坪呢類屋邨波地踢波好安心。

天水圍呢D問題社區悲情城市,係97後至出現,唉。

唉,唔講啦
越數越多
香港真係越來越差
如果高登仔係60後70後
肯定個個發哂圍上晒岸,十層八層樓收租唔使做啦
就算80都唔叫窮啦
真係窮最少要數到6-70
冇人打細路? 以前先多~
好曲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞