兒登仔:我感受唔到英屬香港80-90年代有咩輝煌 繁榮

260 回覆
8 Like 143 Dislike
上面有人話我白卡,你點睇
而家你睇唔明,定我睇唔明?
我話
佢窮同社會輝煌有乜關係
你唔撚明?
唔關我事,你自己拆掂佢
我話
佢窮同社會輝煌有乜關係

咁佢都唔明
廁所乾淨好多都噏得出
-唔會有人喺交通工具大大聲播大陸片
我覺得e句正d
你890 年代帶咩電腦去溫書
唔係講笑㗎依家廁所真係污糟咗好撚多⋯⋯ 成撚日見到有鞋印⋯⋯ 白色廁版有鞋印喎,依家唔係急到瀨屎都唔會去公廁
啲尿兜都係都唔明點解啲仆街會屙唔正
認真,唔講物質上既享受
八九十年代開心好多
生活舒適,大家又有人情味
唔會一街商場一模一樣,你會為左行街特登去到老遠個商場
一街車仔檔人間美味,我到今日都未試過食到好食過當年街邊既煎釀三寶同車仔麵

物質野就冇謂講,時代會進步,工廠技術進步自然好多嘢會平咗多咗,冇得同嗰個時代比
所以我咪話收返⋯⋯一下計錯數,其實我講緊啲情況係十幾年前,八九十年代仲係好細個
果時一樣見過有人用PC-486NOTE,仲有掌上電腦同文曲星果類野,其實唔係咁稀奇

唯一唔認同係廁所 00年啲公廁仲係未點翻新
旺角m記地庫個廁所地獄咁但keep住有人去
我都40歲,同上面個巴打一樣,細個窮到仆街,輝唔輝煌都唔關我事

不過果時個社會係比較有希望,人人都相信只要你肯努,明天真係會更好

唔同而家,你唔識炒炒賣賣搵老襯,明天只會更窮
警犬唔同

成班on99 上網踩低人 捧高自己正一垃圾
電影同歌係幻覺黎

你而家都可以睇返果時嘅電影同聽果時嘅歌,你都係會覺得垃圾,當時只係冇得揀
睇你有冇錢

果時冇咁多化學野

但而家你有錢,全世界嘅食材同菜式都食得到,80年代係冇可能,係講緊完全冇,搵都搵唔到果隻
未出世, 但係睇下公司啲老屎忽就知
人又廢又冇學歷乜柒都唔識但騎住你
第一代 compaq portable computer. 一部 full size PC, 有個四吋 mon,兩隻5 1/4” floppy. 行 intel 8088. 係八十年代中出現。
果陣大部份人返工 都可以安居落業
1983年D樓講緊40萬左右咋 每月入息4-5000蚊一個人 家庭2個人出去做野你當8-9K啦
供樓講緊10-15年供完...
仲有因為經濟起飛 年年都講人工都有加8-10% 起碼去到回歸97/98年先開始慢....

如果同而家比 當年經濟壓力細好多

果D被洗腦廢老打飛機打左咁多年 ,,,,
成日想當年黎話鳩年青人
哩個POST
無啦啦轉風向咁撚怪....
有咩咁出奇, 90年代, 香港仲有籠屋, 鐵皮屋問題
真係多人用起碼由win 98 開始
當時d notebook得2-3個電
自修室又冇插蘇
老貓再世竟然唔入來的
山邊僚屋都仲有好多,劏房亦非常普偏,我自己細個都係住劏房

回望當時好似好輝煌,但底層折墮嘅人都一樣係咁折墮

只係當時比較有機會,你食得正嘅仲可以向上流,自身努力固然重要,但係大勢先係最主要因素。 所以而家上層先咁多平庸嘅人當時都上到位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞