六合|真.粵拼版Wordle

1001 回覆
195 Like 28 Dislike
最尾3Round係咁樣..
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
Push
第一行都顏色填
唔識填
.元音位置

的而且確,撇除韻尾嘅 i、u,元音係限死喺第二、五格入面。依樣真係好受粵語結構限制,同英文比好難比。其實綜觀 ZiDou,都難免有咁嘅限制。

以 Rime 所收嘅詞為例,喺五個字嘅字詞入面,2-3 同 3-2 嘅詞係佔大多數,總共分別有 2510 同 2710 個詞。(1-4 有 10;4-1 有 3。)而依兩種入面,撇除韻尾為元音,可以見到分佈如下。(h - 聲母、v - 元音、t - 韻尾。)
h hv vv vt | hhv hvv hvt vvt vtt
60 2163 59 228 | 11 260 2228 10 1
36 2522 19 154 | 16 322 2383 9 1

因為複元音嘅數量唔多,所以 hv 同 hvt 係佔大多數。於是,第一到第五隻字係元音嘅機率分別係:
1: 5.63%
   = 59 + 228 + 9 + 1 
2: 93.64%
   = 2163 + 59 + 322 + 2383 + 9
3: 6.62%
   = 10 + 1 + 16 + 322
4: 95.26%
   = 260 + 2228 + 10 + 2522 + 19
5: 53.25%
   = 11 + 260 + 2522 + 19

即係話如果我估第二、四、五字係元音,例如 ZiDou,已經涵蓋咗大部分收字。再嚟就係將元音移位,就已經好近答案。

.遊戲定位

以上嘅元音,到雙字聲母,喺 ZiDou 的確提示到玩家有咩字,但好難令佢地明白喺粵語入面,邊啲聲母或元音係各異嘅。例如我估「摑 GWAAK」(ZiDou 未收),當中 W 同其中一個 A 係黃色,我知道係有依個字母,但唔知 GW 同 AA 本身就係一樣自成一位嘅嘢,難以喺粵語層面學好其結構。

簡而言之我諗就係定位嘅分別。設計遊戲時因為冇用原本 HTML 同 JS 而自己砌,我唔洗硬嵌粵語嘅模式入去五個格入面。亦同時,令到大家可以瞭解下粵語嘅結構,慢慢由基本學起。同時都有留空白俾玩家自己探索,例如邊啲韻腹可以配邊啲韻尾,明白砌韻母同字音都有限制。

.遊戲平衡

礙於以上,於是我諗有咩係可以加返啲難度落去,令佢可以維持到 26 個英文字母嘅複雜性,又同時可以配合粵語結構。除左使用 19 + 9 個輸入接近返英文字母嘅數量,最後就係用「∅」。佢補足咗缺失嘅黃格部分,令到遊戲有返少少難度。

不過無可否認,的確係有撞彩嘅成分,尤其係喺聲母嘅部分。所以講得啱就係英文嘅玩法大部分已經唔可以沿用,玩家其實係要轉個策略。(玩落就知,韻尾好重要,詳情唔劇透啦 haha。)

.謝謝及未來發展

多謝你俾咗個機會小弟講下自己嘅發展過程!其實一直都想整啲粵語有關嘅教學,但因為教學要整教材,唔係幾有時間寫。咁啱有個契機可以整個遊戲出嚟,真係小弟嘅榮幸。未來睇下有冇機會啦,都會想整返嗰個教學嘅。

再講~
用粵拼:
ngo ping si daa hoi nei di
daan hai jyun lan cyun m sik waan nei di
好難玩

六合|5|-/6
⬛⬛🟨🟨⬛🟨
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
🟨⬛⬛🟩🟩🟨
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
一樣
六合|6|2/6
🟨⬛⬛🟨⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

gam dou zung
連續玩咗三日了都解到
六合|6|4/6
⬛🟨🟩🟨🟨⬛
🟩🟩🟩⬛⬛🟩
⬛🟨🟨⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

自己都唔敢玩困難模式
好難 望住啲拼音諗唔到詞語
其實用唔返英文版玩法係合理
兩個語系
六合|6|6/6
⬛🟩⬛⬛⬛🟨
⬛🟩🟨🟩⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛🟩⬛⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟩⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

呢版好玩好多
答案合理
六合|6|5/6
⬛🟩⬛🟩⬛⬛
⬛⬛🟩⬛⬛⬛
⬛⬛🟩🟨🟩⬛
⬛🟨⬛⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

好難 有啲撞彩feel
六合|6|5/6
⬛⬛🟨⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛🟨🟩
🟨🟩⬛⬛⬛🟩
⬛⬛🟨🟨🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

我覺得易得滯
到目前為止次次都係第三次就中
啱啱入左去玩
第4 次先估中個減號
因為得十個數字,頭兩行已經可以估晒,咁已經知有邊幾個數字啱用
好難
六合|6|3/6
🟩⬛⬛🟩⬛⬛
🟩🟨⬛🟩⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
估唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞