六合|真.粵拼版Wordle

1001 回覆
195 Like 28 Dislike
又係時候推廣下粵拼!

有見之前 ZiDou 係咁俾人話揀埋晒啲英文字,又入極啲字都話冇依個字,其實對於練習定推廣粵拼都冇咩作用。小弟於是整咗個真嘅粵拼版 Wordle,俾大家好似每日一篇咁學好粵拼!

https://lukhap.jonathanl.dev

功能包括
.用香港語言學學會粵語拼音方案(LSHK)
.分好聲母、韻腹、韻尾,玩就玩啱嘅粵拼結構!
.字典收近五萬個詞
.Random 再手揀一千個詞做答案
.全部開源,自己砌

希望大家都玩得開心又練到粵拼啦

* 記得睇好遊戲玩法先玩啊~可以入空嘅音位㗎
六合|4|6/6
⬛⬛⬛🟩⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛🟩🟩⬛
🟩🟨⬛🟩🟩🟩
🟩⬛🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

好過之前嗰個
會唔會整個archive mode俾人玩返舊題目
可以諗下,不過其實今日都只係第四日 haha
Sorry 硬係覺得有陣蝗味 玩唔落手
唔緊要啊~希望你搵到個啱你嘅方式學好粵拼啦
完全唔識玩

幾好玩
試住啲日常字例如「你好 nei hou」先啦~玩玩下就識!左上角「 i 」嗰度或者會幫到你少少。
六合|4|5/6
⬛🟩⬛⬛⬛⬛
⬛🟩🟩⬛🟩🟩
⬛🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

都幾難
用開火星文
ng sick play this game
Gam hai si hau si haa laa

呢個計數嘅都好出色
https://nerdlegame.com/

揼好個網先見到 nerdle 用嘅係人地嘅 open-source project,本來可以參考下。不過都好嘅,依家自己砌自由啲~
六合|4|5/6
⬛⬛⬛⬛🟨🟨
🟨🟩🟩⬛⬛⬛
⬛🟩🟩⬛⬛⬛
🟨🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
難過用英文諗,不過好玩
六合|4|6/6
⬛🟩⬛🟨⬛⬛
🟩🟩🟩⬛⬛🟨
🟩🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
臨尾開住個粵拼表逐個撞先中
其實幾考你知唔知有咩韻母組合,之後就唯有估詞估聲母
有埋聲母同韻腹韻尾表
幾方便同educational
無知一問,EO同OE有咩分別
六合|4|4/6
⬛⬛🟩⬛🟨⬛
⬛🟩🟩⬛⬛⬛
⬛🟩🟩🟩⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

好玩~
但有忍唔住手查字典
eo 係 /ɵ/,只跟 -i、-n、-t,讀成「水、順、率」;oe 係 /œ/,只跟 -∅、-ng、-k,讀成「靴、相、削」。
喺粵拼(LSHK),因為係兩個元音,所以分別寫成 eo 同 oe;而喺耶魯,因為兩個元音唔會重疊,一拼當做一個音位,寫為 eu。
六合|4|-/6
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛🟩⬛🟨🟨
⬛⬛🟩⬛⬛⬛
🟨🟩🟩⬛⬛🟨
⬛🟩🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩⬛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞