六合|真.粵拼版Wordle

1001 回覆
195 Like 28 Dislike
六合|39|6/6
⬛⬛⬛⬛⬛🟨
⬛🟨⬛🟨⬛🟩
🟩🟨🟨⬛🟩⬛
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
⬛⬛⬛🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

好彩第五行試咗兩個聲母
唔係就估錯
六合|39|-/6
🟩⬛⬛⬛⬛🟨
🟩🟨🟨⬛⬛⬛
🟩⬛⬛⬛🟨🟩
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
屌又聲母
六合|39|5/6
⬛⬛⬛⬛⬛🟨
⬛⬛🟩⬛🟩🟩
⬛⬛🟩🟨🟩🟩
🟩🟩🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

所以有時覺得一開始用hard mode好難玩,因為用easy mode可以試吓多啲其他未用過嘅嘢先 篩走多啲咁就容易啲撞到,因為如果冇就變灰色
六合|40|6/6
⬛🟩⬛🟩⬛🟨
⬛🟩🟩🟩⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛🟩
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

最尾要逐個試
一嚟會更加收窄咗推理嘅部分。依家有啲輔音同元音會係韻尾出現,如果改咗就限死咗喺1-3、2-4嘅格度。二嚟聲調一直係好 tricky 嘅一環。一路都冇擺聲調入個遊戲係因為廣東話九聲六調,唔知用或者教邊種好,同埋加埋聲調會太多選項,即係需要更多行、撞更多先可以完 game。
六合|40|5/6
⬛⬛⬛⬛⬛🟩
⬛⬛🟩⬛🟩🟩
⬛⬛🟩⬛🟩🟩
⬛⬛🟩⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

諗撚死人

明晒
第一個最好試多幾個聲母
p k t n 呢啲擺晒落去咗先
通常嗰刻諗到咩字就用咩字
唔鍾意成日用死同一個
我都係隨心
六合|40|4/6
⬛🟩⬛⬛⬛🟨
🟨🟩🟩🟨⬛⬛
⬛🟩🟩🟩⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
用三圍/尋日嘅答案開波,但攞齊聲母先好似有優勢過攞齊韻母先?
六合|40|4/6
⬛⬛⬛⬛⬛🟨
🟨🟩⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
其實係
好多公廁韻母combination
我試齊韻母都仲要用多一兩行試聲母
大好多
你用頭兩行試齊 A E I O
之後都冇咩嘢剩
六合|40|6/6
⬛⬛⬛⬛🟨🟨
⬛🟩🟩⬛⬛⬛
⬛🟩🟩🟩⬛⬛
⬛🟩🟩🟩⬛⬛
⬛🟩🟩🟩🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

係咁撞都唔啱
樓主可唔可以fix返iphone個safari copy唔到成績個問題?
六合|40|5/6
🟨⬛⬛⬛⬛🟨
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛🟩⬛🟨⬛
⬛⬛🟩⬛🟩🟨
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

今日開始試用新方法,好似算術版個wordle咁,一開始咩都唔理,出黃出綠都唔理住,盡量試晒aa a e i o u oe eo yu,ng,同埋t p k n m呢啲可以放前放後都得嘅,到最後兩行先開始估,但係因為太多,冇可能全部篩走,所以只可以盡量,但已經可以篩走好多
btw,其實呢個方法有好亦有唔好,好就係篩走好多可能性,可以容易啲估中一啲,6次以內估中機會率大增,但唔好嘅就係會用多咗次數,因為有時可能3-4下就已經可以估中,而家增至5-6次,同埋當前一隻字同後一隻字有重覆嘢嘅時候,未必可以及時估到,因為未必諗到係有重複,而且玩嘅時間會增加,因為要避開變成灰色嘅嘢又要同時搵到啱啱好用到未用過嘅嘢嘅詞語使用係有難度
其實oe同yu都出現得比較少,估晒d 大路嘅aa a e i o u 基本上都鎖定到係邊個韻母;t p k l m n ng 呢d 真係必須要估左先,範圍收窄好多

所以我成日都係puk gaai 開頭
六合|40|5/6
🟨⬛⬛⬛⬛🟨
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛🟩⬛🟨⬛
⬛⬛🟩⬛🟩🟨
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

今日開始試用新方法,好似算術版個wordle咁,一開始咩都唔理,出黃出綠都唔理住,盡量試晒aa a e i o u oe eo yu,ng,同埋t p k n m呢啲可以放前放後都得嘅,到最後兩行先開始估,但係因為太多,冇可能全部篩走,所以只可以盡量,但已經可以篩走好多
btw,其實呢個方法有好亦有唔好,好就係篩走好多可能性,可以容易啲估中一啲,6次以內估中機會率大增,但唔好嘅就係會用多咗次數,因為有時可能3-4下就已經可以估中,而家增至5-6次,同埋當前一隻字同後一隻字有重覆嘢嘅時候,未必可以及時估到,因為未必諗到係有重複,而且玩嘅時間會增加,因為要避開變成灰色嘅嘢又要同時搵到啱啱好用到未用過嘅嘢嘅詞語使用係有難度
其實oe同yu都出現得比較少,估晒d 大路嘅aa a e i o u 基本上都鎖定到係邊個韻母;t p k m n ng 呢d 真係必須要估左先,範圍收窄好多

所以我成日都係puk gaai 開頭

sor,唔係l
今日試用撞大部分韻尾先,效果幾好
六合|41|3/6
⬛⬛⬛⬛🟩⬛
⬛⬛⬛🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

六合|41|5/6
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛⬛⬛⬛⬛🟩
🟩⬛⬛🟩🟩⬛
🟩⬛🟩🟩🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞