六合|真.粵拼版Wordle

1001 回覆
195 Like 28 Dislike
一開頭怕會好難
但暫時ok

六合|4|5/6
⬛🟨⬛⬛⬛⬛
🟨🟩🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩⬛⬛🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
口訣:ceo好「蠢」
話說,我打peihoe佢話冇呢個詞
pei4 hoe1 = 皮靴
姐係話皮靴唔係個字典入面?
可能係未收個詞,如果之後有缺字可以喺左上角「 i 」到回報,之後會加返。
邊忽蝗?
粵拼都蝗
好開心有一個認真整嘅粵拼 Wordle!

分開聲母、韻腹、韻尾 確實係更加幫到大家理解粵拼嘅結構。我喺唔同地方都有推廣「六合」,希望會多啲人玩。

我喺度由 Zidou 嘅角度,講少少用「五個字母」模式而唔用「音素模式」嘅考慮:
1)用字母做單位係原英文版嘅 game balance 元素嚟。串法唔反映音系,所以好多組合唔用得,所以可能嘅答案只得幾千個,用 6 轉相對易估。
用音素做單位,即係話所有組合(除咗 accidental gap)都可以砌出嚟,噉即係所有雙音節詞都得,難度就類似係將「五字母」變成「二至十二字母 所有組合」

2)元音喺個詞嘅邊個位,受音節構造影響。六合入面,元音一定喺第 2 或者 第 5 位置出現(除咗 i u)會少咗好多「黃格」資訊。

3)由於雙字母拼寫嘅 aa oe yu eo gw kw ng 變咗一個單位,估中其中一個字母唔可以提示到玩家。

因為上面嘅原因,我覺得用六合嘅模式會多咗撞彩嘅成份,英文版Wordle 嘅策略用唔到落嚟。

我見到你好似用 react 重寫咗,要加嘢減嘢應該好方便,如果呢個可以擴展埋做學粵拼嘅入門網站,就真係功德無量嘞。
擴充粵拼呢幾年加咗「oet」(e.g. oet4),所以而家 oe/eo 變咗兩個音位
諗咗好耐
六合|4|4/6
⬛⬛⬛⬛⬛⬛
⬛🟩🟩🟨🟩⬛
🟩🟩🟩⬛🟩⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
六合|4|4/6
⬛🟨⬛⬛⬛🟨
🟨⬛🟩⬛⬛⬛
🟩🟩🟩🟨⬛⬛
🟩🟩🟩🟩🟩🟩
搞唔掂 ngo ping si da hoi lei d
dan hai yuen lun chuen ng sick wan lei d
樓主你話 Zidou 多咗「英文」我就知(呢個問題有得斟),但「又入極啲字都話冇依個字」會係啲咩字/詞呢?

Zidou 嘅詞表係出自粵典嘅,如果有詞漏咗麻煩單返聲等我哋可以加返。(或者自己加都得, words.hk 有加入做編輯嘅指示)

- 粵典英文部編輯 (好似係)
eo 個口細啲
oe 個口大啲

詢 sēon 箱 sōeng
率 sēot cert sōet
歲 seoi
削 soek
chur cóe
就咁比對依家(Rime)嗰詞庫同 ZiDou 嘅 list,搵到千七個兩字詞係冇收嘅。當中係有唔少少用字,但都有例如「黑暗」、「借過」等常用字。煩見 https://pastebin.com/DHqjgZ2h
麻煩晒
(好似話 Rime 係倒過一次粵典嘅詞入去嘅,所以你見到 Rime 多啲唔出奇,理論上係 superset。)
六合|5|6/6
⬛⬛⬛🟨⬛⬛
🟩🟨⬛⬛🟩⬛
🟩⬛🟨⬛🟩⬛
🟩⬛⬛⬛🟩🟩
🟩🟩⬛⬛🟩🟩
🟩🟩🟩🟩🟩🟩

好有挑戰性
六合|5|-/6
⬛🟩⬛⬛⬛⬛
⬛🟩🟨⬛⬛🟨
⬛🟩⬛⬛🟩🟩
⬛🟩⬛⬛🟩🟩
🟨🟩🟩⬛🟩🟩
⬛🟩🟩🟩🟩🟩
有gw kw呢d好好多
但係可以入空嘅音位,即刻難度倍增ching可唔可以再考慮吓
點解wordle一開始限定5個字母嘅英文字,係因為可以大幅度咁縮窄範圍,如果可以入space,咁就限定5格/6格就變咗冇意思
啱啱掃完咗你條千幾詞嘅list

大約搵到八十個詞係要加落粵典度

不過「黑暗」呢個真係唔關粵典事,應該係上面阿「原居民」冇好好處理多過一個讀音嘅詞⋯ 黑可以 hak1 同 haak1 我估佢淨係用咗 haak1 :0) 鳩做就係咁,所以我哋見你咁認真由頭砌咗嚿嘢出嚟都覺得你好有心機~ 加油
ching多謝你
相信會令好多人學jyutping!
多謝你幫手維護廣東話
我最近先down返個粵拼keybord!

btw 5/6
第一個估DIUHAI
咁又唔係鳩做嘅,ZiDou 都引起咗好多人對粵拼嘅興趣 睇曬個 list 都唔容易啊,辛苦曬
大家盡做啦
粵拼 Keyboard iOS 首推 CantoBoard!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞