[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (100)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
睇唔到機芯咪當冇, 咁你可以睇走時 睇PR, sea q邊忽贏bb58?

如果精工5仔幾百蚊有bb58嘅準度咁佢抵到爛啦, 而家就係冇丫嘛

買自己鍾意嘅款冇問題, 你真係鍾意嘅你用十萬都ok, 但改變唔到佢apple to apple 個spec係差過平過佢嘅錶
Blancpain
錶面揀自己鍾意,好主觀
但兩者機芯處理完全唔係同一水平,blancpain金陀、倒角打磨、動儲,唔好話同級,甚至可以以下打上
講外觀又話大家各花入各眼
講機芯又話人地打磨睇唔到當無
你講曬
就黎爆post, 輕輕一推
吓, 唔透底嘅唔通你都睇到? 講緊客觀嘢喎ching

睇唔到就係睇唔到, 但隻錶行成點一上打錶機就check到, 都係有得measure. 你話邊隻個樣靚就冇得量化啦
原來係38個啲
SEIKO SPIRIT X GIUGIARO復刻
幾年前起間樓上舖買

第一次出POST,如果唔啱版規diu細力D
依你計法只要pr邊個高=贏
講其他野都哂氣
嫌貴冇買到
但呢個價錢俾到咁既finishing真心唔差
比較就係討論哩啲㗎啦, 反正你最終買唔買都唔會係我話事, 淨係你講你鍾意咩我講我鍾意咩、你覺得邊隻藍色好睇啲哩啲, 就真係不如慳口水 同埋邊個淨係講PR? 厚薄、準度、襟用、bb58全部都唔輸甚至贏, 最critical嘅係賣平一倍有多. 例如話panomaticlunar打磨好啲都起碼有個人手雕花睇下個誠意, 而seaq比bb58多咗啲咩去justify條數?

除非你話GO個名值嗰個差距, 咁都可以嘅. 就好似homage錶就算點好都唔係正版咁 (所以我第一句就話拋開牌子包袱)

100留名
真 用緊石頭出糧
屋企煮飯要出去打獵同鑽木取火
GO都唔係d咩料,我諗得德系死忠先撐佢
我iwc原裝個錶盒都係跟你呢款比我
巴打大戶
你講以錶論錶就乜都要比架啦
錶圈玻璃針面你完全唔理整講厚度pr
準度就間間都差唔多既
整係講個spec咁買eta果堆都夠做啦
你嗰啲叫唔同,唔係優點喎大佬

兩隻唔一樣嘅錶係有嘢唔同㗎啦
其實奢侈品市場,品牌價值同個人喜好佔絕大部份,其次再考慮都係2手市場價值

如果你唔覺得係奢侈品,咁買精工算啦
玩表既人其實好少,玩機械表本來就係自high

大家各自表述,無必要有共識,曬下表,自high 過就算啦
而家佢呢隻盒係唔係真皮嚟?
以前個盒真係唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞