[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶 (100)

1001 回覆
12 Like 2 Dislike
咁你可以搵左方向先,想要dress watch 定係 sporty 款,不過見你用偏心同1815做比較你應該想搵隻 dress watch?
如果著重「玩味」重啲嘅可以睇下GO 復古系列,都有大日曆同綠面,價錢會friendly 啲

同埋錶呢家野冇話百分百完美架,玩到後面你會發覺其實存在唔完美嘅錶先係最吸引人嘅,所以點解玩錶係停唔到架
試過上手有邊D候選佳麗?

想買隻特別少少smart watches, 見到Tag Heuer 有隻connected , 大家點睇?
岩丫 真係停唔到
其實我係一開始鍾意sports watch, 我自己個人都sporty d襯sports watch

但係睇得越來越多錶,就越想整隻dress watch 玩,始終好多Sports Watch自動上鏈個陀遮住曬個機芯
就係個機芯靚到傻 所以咁想要
如果唔計樓,車,貴金屬,拎唔到既mpf ,其他實物....
啲錶都佔10%

但如果計埋層樓,啲錶根本唔值錢
最近上過手:
Lange Saxonia: 背脊係好靚,但個面真係有啲太簡單
1815 up down: 勁靚
JLC reverso: 幾襯西裝,但冇得J機芯,又未諗到一啲好特別嘅嘢想刻
JLC master ultra thin: 唔過電
VC fifty six: 唔過電
VC patrimony: 簡單左d
Parmigiana Tonda GT: 其實我覺得幾靚,但有啲貴,同埋有隻鍾意嘅色停左冇出

未上過手:
VC overseas: 唔知排到幾時,但其實冇停秒呢樣嘢有啲介意
PP 5205R:
1815 Chrono:

準備去試下GO seventies
我反而覺得到你有錢買1815chrono 嘅時候,你會有好多同級手動計時機芯嘅選擇, 但係Lange 1 真係無對手
所以買pml, 仲要係貴金屬, 不如留黎買Lange 1。
建議你去睇埋伯爵altiplano同埋polo skeleton

VC無睇traditionelle? 同埋可以睇埋隻牛角chrono

性價比計我覺得altiplano應該啱你
Apple Watch罷啦
啊仲有寶璣琺瑯面,十幾個都係射程以內
或者你有冇筆直?見你睇啲款price range 都唔細
有冇介紹 想俾你毒下 仲有咩錶個芯冇夾板又咁靚
虎年留名
其實筆直暫時呢個階段廿萬內都會考慮
但廿萬我要好長好長既時間去make decision

都想有一兩隻十萬內既日用錶
睇你budget 啦, 如果係中價位, 又想有好打磨, 其實除咗GO, blancpain 機芯打磨都唔差, 手夠粗又想搵diver梗係推50 fathoms,
不過見你搵dress watch 多, dress watch 著重打磨同整體高貴級, 所以都係all in 高級牌子啦

第一隻都係搵啲大廠好, pp, vc, als, breguet
我都諗緊panomatic lunar同panoreserve 鋼身銀面
Panomatic lunar個面靚好多 個自動陀幾靚但遮3/4夾板
但panoreserve 有黃金套筒 同冇遮3/4
有睇過traditionelle, 不過好似Calatrava 過電d, 唔知仲排唔排到

Altiplano 望下先

out budget但係都要毒下你

呢幾隻射程範圍

寶璣

GS
難撈過新年屈機
好毒丫
GS 有d 面都幾貴 係咁多其他選擇下 買唔落手
寶璣原來咁多人鐘意 要研究下

Btw 請教下 中間左右兩隻VC 小三針分別係咩line?左邊個隻幾正

第一張Chrono , I vote ALS

年尾病到年頭
新一年祝大家身體健康

TGIF
呢隻GS五皮幾ja

兩隻VC都係traditionnelle,左邊個隻已經停產,要花D功夫搵下

少少out bud,但係上過手非常OK
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞