住外國住得耐就知道香港菜世界第一

432 回覆
297 Like 711 Dislike
仰望星空批
因為佢地有meal deal 通常都係一份sandwich加包chip就2.5咁上下
所以多人咁食
不過都可能係因為本身啲人會咁食所以啲超市先有依啲meal deal
你試吓牛腩麵落豬骨濃渴、雲吞麵配麵豉湯咁俾個客囉
認真 冇pat 汁仲難食
啲啫哩鹹到pk
有汁撈吓易啲入口
英國人食野當係維生嘅燃料
所以冇味覺
咁我又駁你唔到
碟頭飯都係配扒先係香港特式嘢
其他咪又係中菜
頹飯配黑椒汁,蒜蓉汁定茄汁
你剩係識強調人地未係果到住過一定唔明
我夠係香港生存左廿年成日夜晚出街食都好撚悶啦
大排檔酒樓打冷食既野食黎黎去去都係一鳩樣
利申 香港野我剩係認同潮州粉麵同燒味係好野
日本菜係好食,但好快厭
同埋我懷疑佢地成個民族係唔食菜!!!
之前同老母去旅行,佢唔食沙律,我屌真係想搵條菜食下都無
你係連登講少少日本唔好已經踩中佢地條尾
已經唔係話日本菜唔好食 係變化比較少
就算自己煮日式家常小菜,黎黎去去都係個d野
食材選擇已經唔多,尤其係菜,仲要好貴
想買粒乾蔥都冇 要去專門嘅鬼佬超市 中華物產店先買到
連我個鬼妹fd見得多我煮飯,都話香港野食係比較多唔同種類同味道
但冇話邊樣好食d ,完全唔同嘅野 冇得比
你好彩 未試過 澳洲 瘦到爆ge 叉燒飯…..

搵舊肥膏仔 黎妹下都無…
話時話
對於蒜蓉嘅運用算係香港飲食文化嘅大特色之一
外國嘅garlic sauce完全兩回事
暫時我喺NSW 住咁耐都末試過有差過香港嘅
on9...你去遊客區就以為全日本都係咁呀?
咁你要等西澳 開關 去食下啦 全L 部 都鞋口ga d 叉燒… dklm…
無龍蝦嘅龍蝦丸算唔算份子料理?
Heaven is where the police are British, the lovers French, the mechanics German, the chefs Italian, and it is all organized by the Swiss. Hell is where the police are German, the lovers Swiss, the mechanics French, the chefs British, and it is all organized by the Italians.
住澳洲燒味梗係自己燒,幾肥美幾juicy都有
日本淨係便利店都屌打
你試吓日日食?完全冇感覺
我可以
你咁講我都覺淨係爆左d蒜蓉起鑊呢個用法已經好廣,都未計醃野同避風堂,金銀蒜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞