住外國住得耐就知道香港菜世界第一

432 回覆
297 Like 711 Dislike
條友假膠黎
睇佢開啲po都知白卡
又話自己有日本妹女朋友
未出過去緊係覺得自己deserve more所以有咁臭數咁臭
香港菜唔一定要喺香港煮
平嘢頹飯好過香港
但想食好啲,一定少選擇過香港好多
住唔同旅行,你喺度住係唔會日日食居酒屋大哥
你係會食日常生活嘅小店
香港日常生活嘅小店都比日本多啦嘛
真心又假膠
睇我post都知我喺日本住啦
佢哋根本都冇出過香港
出過重住過 都係覺得好多地方好過香港
香港有好多餐廳都做到好食個喎
我問你一個問題就可以你可唔可以日日食日本嘢
唔敢講日本太多,因為唔熟
純粹可以講係食材日本一定贏香港先
香港食材九成支那落嚟,同日本無得比

香港菜嚟,如果講大牌檔個啲小菜煮法可能係高質,種類又多

但個啲茶記港式早餐下午茶麵係垃圾無技術可言,整埋啲加工肉(火腿午餐肉腸)搭個公仔麵味精湯又一餐,啲鈉超撚曬標

同埋港式餐廳嘢食比例係:超多飯/麵、中/少肉、無菜
eg魚蛋粉(真係一碗麵幾粒魚蛋就一餐)、碟頭飯etc
無營養可言
客觀咁樣講呢日本嗰啲炸嘢呢薄皮啲嘅,不過好多都抌落炸,乜都炸好悶囉
但係你現實中又唔係咁
你唔好以為日本嘢好多菜,日本好多定食都只不過係將個椰菜絲切碎比啲沙律醬你
用旅行角度睇,炸嘢都係日本好食
on9一定冇可能
依加出個街人均200都可以係勁難食
服務又閪 又要計時 個半鐘就要走
真係唔知點解你會覺得好多餐廳都做到好食
重有你講嘅酒樓全部都難食到仆街
所以無用日本嚟比,純粹論香港菜
你現實都唔係日日中菜港菜
咁你講咩可以日日食
個兩條菜真心難食到仆街雖然會食

一係炒飯+三色豆就當有菜 dllm
韓國啲辣醬炸雞人參雞湯部隊鍋
日日咁食真係寧願食香港茶記
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞