住外國住得耐就知道香港菜世界第一

432 回覆
297 Like 711 Dislike
你自己九唔答八都可以話人
1. 講出街食你講自己煮
2. 講味道你講價錢
3. 提出用香港人均200up比較,然後同你講比較緊果啲已經係200up都唔明
不可理喻
英國有生蠔食架
英國嘅頹餐咪kebab, pizza同fast food
如果ok印度嘢嘅話,有d都幾平
咁你又講乜春日本啲湯開出黎
即係香港食平嘢未一樣甚至仲衰
有乜好比較
Brighton食海鮮
你自己九唔答八我咪跟你囉
係樓主話香港有好多餐廳都做到好食
我先答香港人均200都係垃圾
然後你講歐洲全部200up
但歐洲200up都好食過香港
我唔係比價錢 我係講香港同等價錢換唔到同外國同等水平嘅野呀
明唔明呀
不過樓主自己都唔知自己講緊乜
一時話香港菜好正 一時又話香港咩都食到 一時又話比本土野唔好拎外國菜比 重要話英式hightea係香港野
所以討論黎都哂尻氣
你知唔知東京係全球最多米芝蓮餐廳嘅城市
第二巴黎,第三同第四分別係大阪同京都
仲話自己去過日本

香港排第5咋

講多樣冷知識,日本仔係最近幾百年先開始整麵包,對比起歐洲幾千年麵包文化,都算做後來居上
日本叻在可以將其他國家嘅食物變做自己嘅食物,仲要不斷鑽研做到最好
條友成日話試下日日食
屌你我依加唔係日日 係隔日食燒味飯呀
我已經食到想嘔呀
去得日本就唔會諗住慳錢
喺香港唔捨得食,去到日本平一半食得好開心
香港食yakitori食咗成千蚊都唔知食咗D咩,仲未計酒水

想慳錢洗少D通常去台灣
其實只係樓主中意食香港野
表達出佢嘅思鄉情緒
山頭火
仲有Misasa
你係到住日日食米芝蓮?
香港食外國野可以好平食到
日本做唔到,下下去到米芝連先有,就唔夠平民,情價比低
你係香港住旅行咪感大洗,日本住點會大洗
想講
日本係的確有其他國家既野
但問題是好多時都會有好大程度日式化左
姐係你食落去都唔覺得自己食緊個個國家既食物
而去返日本菜 本身的確係好多花款
但其實食耐左食多左 就知萬都係變不離其中

雖然我唔知樓主點定義所謂既香港菜到底係咩
我當你講茶樓點心
唔知樓上啲連登仔係香港食開咩屎
但我係日本住幾年食左咁多間有一半以上都是又貴又伏比盡都係一般水準
可能係我窮撚食唔起好撚貴個啲餐廳
唔好講話自己煮 有幾多人真係識煮又煮得好食
仲要比你係去日本之前已經識

利申住過九州大阪東京
我地窮,佢哋下下話要米芝連
本地化呢家嘢就全世界都係一擔擔啦
插句咀澳洲有啲唔同,因為移民多,本地食材又靚,通常都係嗰個國家嘅人整番本國食物主要賣番俾自己鄉里,所以一般各式菜館都好地道,較少需要本地化去遷就鬼佬口味,所以澳洲食嘢真係正
呢味咩名堂
仰望星空派
你明知佢化學野開水咪唔好食果間
反正日本好食既麵又唔會特別貴
仲要拉麵咁多種湯底比你講到一色一樣
香港好食既牛腩十隻手指數得晒添啦
佢掛住譚仔一滴香然後屌人地拉麵舖化學野開水
難啲喎 歐洲講緊希臘呢啲閪地食個burger 都10歐
唔理佢好唔好食
而家係完全唔想係英國接觸飲食業
除咗如果有機會自己搞之外
因為真係太多藍
幾乎間間都中
感覺上比香港更大鑊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞