住外國住得耐就知道香港菜世界第一

432 回覆
297 Like 711 Dislike
香港乜嘢好嘅嘢食俾都有
日本野來來去去都係牛肉飯嗰啲好撚悶
香港呢個國家係食方面如果捨得使既話算係咁

大英祖國食物出名劣食
如果你menu 唔識睇落order 唔識講就度度都冇好嘢食
日本d居酒屋好似好正,又唔貴,香港唔知邊度有
唔関事、日本來來去去都嗰啲
依家啲日本居酒屋全部都有圖
你有冇去過日本餐廳㗎
當你日日食天婦羅牛肉飯壽司
你就唔撚想食
老實比較 覺得台灣好D
你因為唔識睇又唔識講怕瘀就唔會去試,點解唔關事?喺歐洲唔好話一般餐廳,Kebab/Sandwich 呢D快餐店全部要用口講落order冇自助機俾你靠睇圖篤,所以咁多香港人話外國冇嘢食只食老麥就係咁解。
但香港好多都整得好撚求其
日本美芝蓮西餐廳多到嘔,你去到日本唔識日文唔識搵食就係你事啫。
你想講
香港菜好好食 定係 香港好多好野食 ?
日本人連 pizza 都直接去意大利搵專業人士去日本砌爐,你唔識日文就覺得無野好食啫。
而家講緊日本菜嘅種類,關西餐乜嘢事,你離咗題,點解我又會變咗唔識日文,我日本大學日文點都好過你啦
香港菜好好食
燒味
粉面
米線
港式早餐
港式西餐
港式下午茶
大排檔
酒樓
淨係種類都多過日本
日本野都係牛肉飯
你一係好撚好撚窮,一係就假膠
日本菜點會無西化呀?? 炸豬扒、咖喱、關東關西章魚丸個 D 又唔計日本菜?? 漬物、一本燒、拉麵、假中華 大把種類,只係你唔鐘意而無留意啫。
你又知我唔識睇?你望住我?
我而家講緊我唔想食日本菜
你住返幾年先講,西日本就真係搵唔到咩香港餐廳
其實係 粵菜客家菜潮州菜西式都係本地飲食文化 一間酒樓已經乜都有得食
日本菜有時真係唔識欣賞
就係食呢啲嘢食都唔撚想食
你住喺香港你咪會覺得日本嘢好食啦
我好多friend住喺日本基本上食日本嘢食都唔係好想食
香港牛腩河點都屌打拉麵啦
好多中學雞成世人未去過旅行 淨係識數臭香港
算啦客觀咁講好難同祟日撚嘈
日本野唔係炸就燒
香港飲食文化豐富好多啦
相反住喺日本話日本菜好悶比較上我先客觀
其實香港好好
漏咗粥舖同糖水舖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞