住外國住得耐就知道香港菜世界第一

432 回覆
297 Like 711 Dislike
香港d餐廳垃圾個位係用支那料
住外國用外國野係屋企整仲好食過香港d餐廳
雖然都好鍾意日本,但我都認同日本嘢唔多變化,去得長旅行,後期會想食外國嘢又或者可能係因為香港本身太多唔同國家嘅嘢食,所以養到條脷唔可以食死一個國家嘅食物
離開咗美國好多年,而家價錢真係唔肯定

以前200x-2011喺美國讀書同做野嗰陣, 食西餐一定平過香港
Outback, Ruby, TGI Friday, CPK, Cheese Cake Factory, Bubba Gump平香港一大截
Subway 同Pizza Hut簡直平到你唔信
Starbucks, Coffee Bean平香港好多
但係食老麥, KFC等等一眾快餐貴過香港

至於亞洲食品
韓燒, 拉麵, 燒牛丼, 壽司放題同牛角放題都平過香港,
吉野家, 韓國豆腐煲同埋越南粉簡直係窮人恩物
茶餐廳就貴過香港少少,但份量係香港嘅雙倍
酒樓就一間間,見過最平US$1.5一碟點心

而且仲有終極窮人恩物——三餸飯,每通常跟無味例湯同珍珠奶茶, 價錢仲平過一個麥當勞餐
日本菜拉麵串燒一樣鹹仆街
去過LA個日本城 啲餐廳又真係幾正
個feel好日本
Nonono六日食過一萬
由頭到尾都冇話唔好食係話好撚悶,佢哋曲解晒啲意思
yes 第一垃圾
就算Mitsuwa 個food court啲日本野食都屌打香港la
咁又幾正
英國人自己都笑鳩自己啲嘢食喎
外國老麥又貴又唔好食
生牛雞蛋飯
好正
你喺東京點同啊,東京都咁多嘢食嘅
好正咁
全部有圖
你當度度都係遊客區?
一定好撚過鬼佬地方先
不過兒登仔實話鬼佬地方好
黎到覺得好新鮮乜都試
屌食過一兩次唔想再食
得breakfast fish&chips 仲會食下
Menu師
你淨去吉野家同香港比?on99
日本人整外國菜反而重正宗
傻啦你有冇食過日本中華料理
日本啲韓國泡菜甜嘅
點會正宗啦唔好玩啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞