IPhone八達通係咪戇鳩?

326 回覆
56 Like 473 Dislike
冇入過丫
見到佢哋成日都搞咁耐
扣錯又煩
廢事入落電話
入完實體卡又廢左
睇吓佢幾時先fix好個bug
一樣,係黨鐵先會,其他地方正常。特別係屯馬線 d 新閘機
我就無試過出 apple pay,但個八達通有時會 load 兩三秒,有時無反應,lock 左 screen 同未 lock 都會出現呢個情況

利申用緊 apple watch,已 set 特快交通卡,預設係八達通
你ios幾?
應該唔會再扣多次
會退返俾你

利申試過以前扣多咗打電話去問無事
有咩撚野post係依張圖唔岩用?
如果部機係lock咗face id就會咁
可以試吓撳實side button+volume down再撳cancel lock咗你個face id先
你拍八達通佢就會過唔到,彈啲信用卡俾你揀

所以通常趕出門口就會拍唔到
因為起身到拍卡前都無unlock過
我都試過,但係佢1分鐘內會自己退返㗎喎
佢地唔知要用機頂 do 同埋要開express card.
剔express card唔洗unlock, 次次do 都無問題
原來咁少人知開express travel * 係唔洗unlock都拍到卡
開express travel功能係唔洗unlock 部機都拍到。
開著express travel 功能係唔洗Unlock 部機都拍到

仲有拍卡係要用機頂(NFC位置),唔係成部機拍落去。
有當面屌左啲撚人,再開post分享件事
設定過度安全影響正常使用。又無得比用家自己揀開關呢個功能。
選項開著 express travel 【特快模式】唔洗 unlock 部機都拍到八達通
聲稱就算無電都仲拍到【未試過】

仲有係要用機頂NFC位置拍,唔係成部機拍落去。
乜原來無乜人知用iphone 八達通係唔洗unlock部機
選項開著 express travel 【特快模式】唔洗 unlock 部機都拍到八達通
聲稱就算無電都仲拍到【未試過】

仲有係要用機頂NFC位置拍,唔係成部機拍落去。
所有政治post即時收皮
https://support.apple.com/zh-hk/HT212171
透過「特快模式」,你只需點一下即可使用「銀包」app 的卡、票證和鎖匙。

無需喚醒或解鎖裝置,也無需使用 Face ID、Touch ID 或密碼驗證,即可使用交通或付款卡、票證、學生證、車匙等等。你也許甚至能在裝置需要充電時使用卡、票證或鎖匙。
講緊就算開咗express transit card,但系統會因為你fail咗一定次數嘅face id login (例如開mon睇訊息)而暫時鎖咗張八達通。
如果face id解鎖失敗太多次佢會lock埋的要手動pw unlock返先用到
雖然口罩都戴左兩年
但呢個設定絕對唔係過度
你自己試咗先
就算你開咗Express Travel Card
個face/touch id鎖咗嘅話
(㑹show your passcode js required to enable face id)
拍落去一樣用唔到
佢好明顯唔係用iPhone 啦
間唔中都會咁, 都唔明點解APPLE唔FIX左佢...
咩都唔使做架喎又唔係Alipay
通常隻手都會拎住個電話
所以買野成日用,覺得幾方便
可能係拍錯位
iPhone八達通個感應響頭頂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞