IPhone八達通係咪戇鳩?

326 回覆
56 Like 473 Dislike
見過有啲女人拍唔到卡係唔會行埋一邊
企係拍到得為止
收工時間成村人係後面等佢
係 琴日我女朋友 同一程車 出閘入閘都係彈信用卡先 重新開機都唔得
唔洗 只要打左密碼 轉返八達通就得
部八達通機同paywave機喺正隔離,有時歪炮sense到paywave都唔出奇

利申次次都90度直隊埋去,無事
次次都do得勁快,一拍就過到

反而擺銀包手袋果d拍極都無反應
好明顯你無用過

唔駛開mon一拍就得
太耐冇解鎖就會。試吓拍之前解鎖一次先
Iphone 八達通係無辜㗎
Iphone 同八達通都係無辜
公司電話間中會彈去信用卡,要解鎖揀返八達通先得
私人電話冇事

搵唔到原因
長期iphone綠卡撚
如果你setting係咁樣都會有問題
建議你reboot

好多人用iPhone 八達通,係唔知道iPhone 的NFC的正確位置,不停用機的正中央拍卡,所以好耐入閘
好撚煩,下下一到信用卡就嘟唔到
要解鎖先得
我apple watch試過而且係隻錶unlock狀態下嘟唔到機,所以先話似係bug(Octopus Apple Pay 出咁耐就用咁耐但都係出現過一次,所以冇特別去研究)

所以先懷疑同一個bug有機會係iPhone出現
有d可能剔選左其他信用卡或扣帳卡作為特快交通卡,所以入閘唔成功,所以只可以剔選八達通
樓主請pin
payment card 揀None無可能會出到credit card
所以就網上吠
同乜鳩畫面根本唔需要著mon
仲唔係用家問題
下 出左咁耐都無出現過問題
btw我覺得黨鐵機反應係特別慢 無論實體/iphone 8仔
巴士就正常
以前銀包厚到仆街都可以一野嘟到
宜家拎住張實體卡零距離貼實個感應器都要load
拍唔到果啲我都會理解
有啲濕鳩會等個閘關左先拍卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞