IPhone八達通係咪戇鳩?

326 回覆
56 Like 473 Dislike
真係試過嘟唔到
跟咗樓上咁講
已經set咗express
一彈信用咭出嚟就熄mon再開

屌佢老味
係彈八達通啊
但要我解鎖頂佢個肺

唔係次次咁但試過2-3次
有次係電車落車真係柒撚到
搭船果部19 機成日都係咁
關咩事,明明用緊部電話打緊機去 do 八達通都會有呢個問題。
7. 我已將iPhone內的八達通設定為特快交通卡,但為甚麼於付款時裝置仍彈出Apple Pay的版面並要求我解鎖?

由於你的 iPhone 可能曾數次未能成功以生物認證解鎖 ( 如戴上口罩而無法識別 Face ID 或不小心重複觸碰Touch ID或電話按鈕 ),基於保安理由,「特快交通卡」功能會暫時被鎖上。你只需把 iPhone 解鎖,即可再次拍向讀寫器進行付款。
有班人就照舊屌用家問題
都2022年啦 無指紋都算 無諗過點解唔可以研究簡單D一拍即用?
最好就係完全冇任何保安措施, 任何人一拍即用
到時又可以屌apple 點解一啲保安措施都冇
實體8仔有咩保護措施?
所以入咗 iPhone 嘅八達通係安全過實體卡
之前有個笑話, 有啲人問如果跌咗部 iPhone 咪可以比人係咁嘟囉?
幾舊水,計埋增值都唔過1k。八仔一日用幾次,我手機銀包從未唔見過(touchwood)

都係果句,肯定有人(包括我)願意冒呢幾舊水風險去熄咗呢個功能。求下apple daddy睇下未來十年八年有無機會恩賜各用家
仲有呢個保護都只係發生响face id login fail咗好幾次之後先生效。

如果未fail 夠次數果陣跌電話咪又一樣任人doo
其實跌咗可以立刻移除張八達通
但實體卡跌咗除非你嗰張係個人八達通或者有自動增值功能八達通如果唔係冇得打電話去報失(報失咗仲要承擔三小時損失)

如我的iPhone 或 Apple Watch內的八達通已經遺失,應如何處理?
你可透過Apple ID 賬戶頁或使用尋找我的iPhone移除iPhone 或 Apple Watch內的八達通,以及稍後於另一部裝置回復該八達通。另外,如你遺失的八達通為個人八達通或附有自動增值服務,你可按此或致電24小時八達通報失熱線2266 2266報失八達通。

若我遺失了附有自動增值服務功能的八達通,應怎麼辦?
失主可按此或致電八達通報失熱線2266 2266報失八達通。成功報失後,系統會提供一個報失編號作日後跟進紀錄之用。成功報失後,報失指示不能撤回。客戶只需承擔成功報失後3小時內之損失。請依從電話系統的所有指示,不然你將無法成功報失。

為甚麼八達通卡有限公司不接受報失普通租用版八達通?
普通租用版八達通可以轉讓,任何人都可以使用,而且本公司的系統沒有失主任何資料,因此只有個人八達通及八達通自動增值服務用戶才能享用八達通報失服務。
八仔係預付卡 咁驚就買飛 用得八仔就係貪方便 條友真係唔識 咁撚驚安全問題唔好用手機真無事
不嬲都一拍即用喎,制都唔洗㩒
由出用到依家都未試過你地講嘅問題
每星期reboot 部機一次
因為佢覺得iphone咁做係安全 實則只係當佢on9仔
又唔見samsung 會有事 擺明未整得好
真係好撚廢 雙修 但部samsung 就咩都拍到 屌你用apple watch 成鳩日要unlock勁撚煩
幾撚反智 咁不如用返普通卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞