IPhone八達通係咪戇鳩?

326 回覆
56 Like 473 Dislike
睇呢個post先知咁多人係咁
我自己又未試過
我又真係未試過搭車比佢扣多左錢
我一比錢就會有notification顯示扣幾多 剩返幾多錢 係直程會彈出黎 因為有edge Lighting
iphone唔係應該同Samsung差唔多既咩?
PS: 我用左電子八達通都有兩三年 好少可會真係拍唔到
唔會 實體卡會即時失效
所以去買張卡入就得啦
用家問題
下?
絕對係用家個腦有問題
等你用碌又大又硬嘅鳩去屌
變左信用卡嘟唔到8達通真係好弱智
卡住閘口又要躝出黎
根本好多人都成日遇到呢個問題
係有d人自己好彩遇唔到就當冇呢個問題
真係會出 我就係中過伏
間唔中就有呢啲 post
第一日有 Octopus on Apple Pay 就用到而家 (當時用緊 iPhone X), 到之後一出 12 Pro Max 就用到而家, 其間一有 iOS update 就會即 up, 我用咁耐都未試過會彈信用卡, 係試過幾次要入密碼 (但每次回想返, 都會醒返起自己的確 fail 咗幾次 Face ID, 所以要入密碼, 因為我習慣用 iPhone 拎出嚟睇時間, 有時睇咗幾次時間就會 fail 咗幾次 Face ID 要入密碼, 即係用家問題)
我真係唔知點解你哋會用到咁
本身極少搭黨鐵
有次走咗班車趕時間去搭
點知用iPhone彈咗信用卡出嚟拍唔到
搞到又要去客務中心搞到仲遲
same here, IOS 一出就用,日鳩日搭巴士仲快過拎個銀包出嚟
衰在 Apple 無講明咩情況會因為安全問題用唔到

好似呢版雖然係講 FaceID, 但 Apple Pay 衰咗要入密碼都係呢啲原因
https://support.apple.com/zh-hk/HT208108

在以下情況,你必須輸入密碼以進行額外的安全驗證:

裝置剛啟動或重新啟動。
裝置超過 48 小時不曾解鎖。
過去六天半內不曾使用密碼來解鎖裝置,而且過去 4 小時內不曾用 Face ID 解鎖。
裝置收到遙距鎖定指示。
已嘗試配對臉孔五次,均告失敗。
同時按住任何一個音量按鈕與側邊按鈕 2 秒鐘,啟動關機/SOS 緊急服務之後。

其實好多中咗呢啲條件, 自己唔知
以前用iphone8完全冇呢個問題,一轉咗13就成日發生,所以每次都解鎖後先拍卡
實摺你
Set左都係咁
Default on,再比有需要玩家揀有幾難?不過一貫風格,有咩都要Apple Daddy恩准先用得。
搭單問;
係咪張卡太舊會唔俾add?
我有張200x年發個人卡add唔到
Unlock黎卡就100%冇問題

因為佢就係廢到係唔係都load信用卡出黎
拍八達通變左信用卡耐唔耐會中一次 係ios post問下d人都惡撚過狗
唔關事 有啲閘機係拍極都冇反應
同你調返轉 apple watch會成日detect唔到 轉返iphone順好多
溫馨提示: iphone 用八達通嘅時候用部電話機頂條邊 doot 就會百發百中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞