保險back office討論/吹水

777 回覆
7 Like 7 Dislike
fg想投身呢一行 一開始應該揀broker定保險公司好?
有冇保險後勤巴打識taipingre/taiping 好無做?
why ?
Push, 想轉工 , (利申: underwriter)
Auto Underwriting
auto前景如何? 呢d強制insur應該好忙
似乎上面唔多似想講motor囉

價爛、輸死、客串,有咩好做
做左兩年野
最近想轉行 有屋企人做緊claims 佢話唔怕辛苦都可以試下入行

其實係咪真係好辛苦
不過我concern多啲係而家/未來保險後勤需求大唔大?有無前景
各位做緊嘅巴打可唔可以分享下
uw定claims會好發展啲?

u grad, 0 保險知識, 2年工作經驗
如果入行可以叫到幾多?有無邊d firm可以叫高d

之前有朋友做左2年uw 佢話junior野都幾悶嘅
早年又話收緊咩條款 大陸人啲單直線下降
咁我叫佢轉行啦無前途架喇
而家自己又考慮入行 好似玩人咁
利申 佢真係轉左行
push
有冇人做過Zurich admin
想問有做巴絲係Taiping Re度做?呢間公司會唔會好chur/好唔好做
想了解下back office d bonus點計?
咩company factor, performance factor, 係乜嘢嚟?
Push
Company factors 咪講公司賺唔賺錢囉,一般睇COR
performance factor 咪你自己份year end assessment 囉
咩post先?
U/W, Claims, Admin等等應該都唔同

btw 今年想轉公司(U/W), 知唔知好唔好境出面?
Admin好無做?
Combined operations ratio,即係$100保費除皮後賺唔賺錢

低過100%就係賺錢

一般GI有9x%拍哂手掌
Admin Training
Push
留明
排除法
有冇GI UW 揮過手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞