保險back office討論/吹水

777 回覆
7 Like 7 Dislike
岩岩入左保險back office
想問下大家lunch time 食完飯會唔會係位訓陣?

好正常啦吓嘛

好正常啦吓嘛

帶飯盒食完 仲有一個鐘訓
認真一問保險back office有冇錢途?

做緊claims想跳做adjuster,但我見market而家得番兩間firm分別叫Toplis同GAS,有冇巴絲知呢兩間野前景同好唔好做

巴打意思係得呢2間請人?

Yepppp 我見三大行冇空缺

前麥記撚表示好憎呢行

巴打而家做緊insurer?

非美資A字頭?

巴打我係咪識你
認真一問保險back office有冇錢途?

不過不失

一般insurer嘅福利都唔差嘅,人工就一般啦

落場做幾年護士,唔難有claims 嘅health care 或者 life underwriting 工

但我見好多healthcare claim 都有一d requirement 好似乜野ANIZ (我唔肯定個名)
咁我無呢類資格其實係咪都唔洗諗?

ANZIIF周街都係,入到去先考,小弟冇做保險BO都有個senior associate

ACII就難考啦

其實而家有無ANZIIF 無咩話著唔著數,我由SO升到M都無

原來係咁,咁我都可以試下apply

但另一個問題又黎
其實呢類post 請一個註冊護士入去
間公司通常會出手幾多?

我相信保險公司唔會俾HA 高人工
但會低幾多呢?

睇咩位啦
Pa 12
Claims12-14
Uw 再高啲

請問 12-14 係乜?12-14k?
如果係,無理由會有nurse 過檔wor

係k
因為我講緊fg entry wage
如果你有經驗會高啲

BTW, 咁做GI 方面, 多不多人係由engineering (civil/BS/E&M ) 過檔呢?
因為大型基建的保險條款都涉及好多工程條文, 我曾經聽過有chartered Engineer 轉去做保險claims.......... 定係chartered QS 會容易D 轉去做adjuster/UW 呢 (GI 工程/意外險), BTW, 如果在政府度做勞記officer 都OK.....

ANZIIF周街都係,入到去先考,小弟冇做保險BO都有個senior associate

ACII就難考啦

其實而家有無ANZIIF 無咩話著唔著數,我由SO升到M都無

但另一個問題又黎
間公司通常會出手幾多?

但會低幾多呢?

睇咩位啦
Pa 12
Claims12-14
Uw 再高啲

係k
如果你有經驗會高啲

BTW, 咁做GI 方面, 多不多人係由engineering (civil/BS/E&M ) 過檔呢?
因為大型基建的保險條款都涉及好多工程條文, 我曾經聽過有chartered Engineer 轉去做保險claims.......... 定係chartered QS 會容易D 轉去做adjuster/UW 呢 (GI 工程/意外險), BTW, 如果在政府度做勞記officer 都OK.....

An展人轉做claims係有既,始終有好多單都同工程有關,例如CAR

但係做direct insurers ge claims又就好似唔多,可能我見識少同埋唔係做果飯,adjusters有an展牌既就好多

情況就好似上面有巴打講護士、physio轉做healthcare 咁

但另一個問題又黎
間公司通常會出手幾多?

但會低幾多呢?

睇咩位啦
Pa 12
Claims12-14
Uw 再高啲

係k
如果你有經驗會高啲

An展人轉做claims係有既,始終有好多單都同工程有關,例如CAR

但係做direct insurers ge claims又就好似唔多,可能我見識少同埋唔係做果飯,adjusters有an展牌既就好多

情況就好似上面有巴打講護士、physio轉做healthcare 咁

做返本行算啦
Adjuster 俾狗做

你真係好憎adjuster呢行
啱啱入行做PA...有d迷惘
adjuster揮手
有無人係做customer experience
Back office黎計...銀行同保險公司(GI)邊個career path 好d?
G果間聽朋友講話turnover好高,唔好亂黎
無agent牌sell乜春
過年後準備某GI公司做underwriting,唔知有冇選錯😀
你有冇anzcii?
過年後準備某GI公司做underwriting,唔知有冇選錯😀
你有冇anzcii?

搭單一問 ANZIIF 係咪vtc 到讀果個?
依家沒有,估計以後要考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞