保險back office討論/吹水

777 回覆
7 Like 7 Dislike
GI Claims

前輩想問下GI claims一般三五年exp可以有幾多人工,呢行ceiling大概幾多

前adjuster有2years exp想入返火坑

睇你做咩啦,普通O咪又係萬中,SO 2皮左右

Ceiling 睇你咩位啫,你做到CCO過10皮不是夢吧?

不過做casualty 同 litigation 嘅,多咗喺律師行搵legal executive/ paralegal 。

小弟不才,只敢諗到AM,M位仲要同legal人爭飯碗
GI Claims

前輩想問下GI claims一般三五年exp可以有幾多人工,呢行ceiling大概幾多

不過做casualty 同 litigation 嘅,多咗喺律師行搵legal executive/ paralegal 。

新人入行少,又要落場踢得,識計quantum,律師行撬人快靚正。始終保險公司嘅package 好過華人律師行

我都係一份子
GI Claims

新人入行少,又要落場踢得,識計quantum,律師行撬人快靚正。始終保險公司嘅package 好過華人律師行

我都係一份子

但legal唔係前途/錢途會好啲咩?

我得個top up同ANZIIF(senior asso)
做過agent影唔影響入行做underwriter?
GI Claims

我都係一份子

但legal唔係前途/錢途會好啲咩?

我得個top up同ANZIIF(senior asso)

除非你做狀,否則supporting staff 你支筆曉飛你都係supporting staff

華人行同出面中小企港資都係一撚樣嘅壓榨

入in house 仲有得上,做legal firm 無論錢途定前途,你做夠經驗就好走。大樹好遮陰
雜兵咩都要做
雜兵咩都要做

雜兵+1
江湖傳聞每間 insurer 都話自己係最大果間

你咁講一講又好似係

你咁講一講又好似係

剩計GI旅保
BlueX/Pru/Z/AXX/AGG
甚至BOX都話自己最大
有間叫Finexis 保險 做唔做得過?
Broker jj 留名
Life
有無巴絲打做P記? 有啲嘢想下

問下*

做過
Underwriting 都過兩皮 仲要bonus好不錯

Fg過2皮嘅應該得某幾間嘅grad program

AON and Swiss Reinsurance/Zurich/QBE ?

職訓局好似有D 係intern programme for students 的, 話專門for 入行保險 UW/P&C/Lost adjuster, 果D programme 有沒有用?
做緊broker, TOT, 假設第時都轉工轉咩好

做過

見到份officer, agency development
知唔知大概做啲咩同有無得升?人工如何

做過

見到份officer, agency development
知唔知大概做啲咩同有無得升?人工如何

Admin 嘢多 升職一定有
我諗13-4k 不過benefits 幾好
咁少人做?
做緊Payroll team
想做呢行又更想一層樓 可以轉去邊
Broker 😌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞