保險back office討論/吹水

777 回覆
7 Like 7 Dislike

我估係china life
我fg做過一個月就辭咗職(12k人工)
中資文化極on9

聽講中資bonus好多,4-5個月

中人壽係香港好似無業務喎 其他都係啲再保險公司 而香港再保市場好似好細?

China life某年新造保費全港第一,叫無業務?
香港RI主要做regional hub, 單香港業務比較單一,主要係人壽,近年多左CI,re叫多左input

RI 係咪得瑞士係香港有分公司,Munich and rga都無業務?同RI好似你咁講應該regional 咁睇,單一市場應該會無肉食

Munich re gi ro好似係香港,li係大陸,定調返轉,唔記得
Rga ro係香港,齋做li,swiss re都好似係香港,gi li兩邊都做

上面幾間都好多業務,但唔多人知,就保險公司內部,唔係做啱部門都未必知

RI唔係得regional咁做,係會做local,我意思係香港做RI,好多係做人壽既product line。當然有純做gi 既re,但香港gi market細,所以純gi re既 "業務" 都少過人壽好多

RI 其實可以好複雜,可以唔係單純既風險轉移同幫保險公司做referral uw,要睇保險公司(di)安排ri既目的,例如做financial reinsurance,呢個情況多數發生係人壽,當中有頗複雜既操作,除左特定部門actuarial同finance,其他部門唔會知呢d "業務" 既存在

IA出左gn 17多數講ri既監控,包括fin re, captive, gi re, etc,有興趣自己上網睇下

同想知IA係咩

應該係保監局?

梗係無啦
外資公司OT有錢,應該得返MSIG

p 記都有 (好似係)

即係aia axa aig 嗰啲都無?

部分公司底層會有

啲人會唔會claim就係另一回事

OT錢係claim架咩
我以為係打卡計埋嗰種

你估時薪咩

好多公司就算有OT都要line manager 批, 仲要唔係即刻起錶㗎,例如要7:30後先開始計OT

如果唔係你晚晚賴死咪Fat fat

嘩乜咁狗嫁 未試過有呢啲規舉, 仲要好多間都係咁

你嗰間有ot pay? 你咪大公司嚟

gi 嚟講唔算大 唔睇呢個post 真係唔知, 未出過去其他鋪做

普通assistant
市價係咩?

大公司?

我估係china life
我fg做過一個月就辭咗職(12k人工)
中資文化極on9

聽講中資bonus好多,4-5個月

中人壽係香港好似無業務喎 其他都係啲再保險公司 而香港再保市場好似好細?

China life某年新造保費全港第一,叫無業務?
香港RI主要做regional hub, 單香港業務比較單一,主要係人壽,近年多左CI,re叫多左input

RI 係咪得瑞士係香港有分公司,Munich and rga都無業務?同RI好似你咁講應該regional 咁睇,單一市場應該會無肉食

Munich re gi ro好似係香港,li係大陸,定調返轉,唔記得
Rga ro係香港,齋做li,swiss re都好似係香港,gi li兩邊都做

上面幾間都好多業務,但唔多人知,就保險公司內部,唔係做啱部門都未必知

RI唔係得regional咁做,係會做local,我意思係香港做RI,好多係做人壽既product line。當然有純做gi 既re,但香港gi market細,所以純gi re既 "業務" 都少過人壽好多

RI 其實可以好複雜,可以唔係單純既風險轉移同幫保險公司做referral uw,要睇保險公司(di)安排ri既目的,例如做financial reinsurance,呢個情況多數發生係人壽,當中有頗複雜既操作,除左特定部門actuarial同finance,其他部門唔會知呢d "業務" 既存在

IA出左gn 17多數講ri既監控,包括fin re, captive, gi re, etc,有興趣自己上網睇下

學到嘢

即係aia axa aig 嗰啲都無?

部分公司底層會有

啲人會唔會claim就係另一回事

OT錢係claim架咩
我以為係打卡計埋嗰種

你估時薪咩

好多公司就算有OT都要line manager 批, 仲要唔係即刻起錶㗎,例如要7:30後先開始計OT

如果唔係你晚晚賴死咪Fat fat

嘩乜咁狗嫁 未試過有呢啲規舉, 仲要好多間都係咁

你嗰間有ot pay? 你咪大公司嚟

gi 嚟講唔算大 唔睇呢個post 真係唔知, 未出過去其他鋪做

其實都唔少後勤巴打,不過前線巴打仲多

巴打做成點呀

做咗唔耐
人工低過市價但我讀乞食科出身
努力慢慢學緊 有啲claims已經搞到我好頭痕

做咗唔耐
人工低過市價但我讀乞食科出身
努力慢慢學緊 有啲claims已經搞到我好頭痕

Graduate program 就睇

想問瑞士係咪好高人工

想問瑞士係咪好高人工

無工作經驗定相關工作經驗呀
GI Insurer 內部人手真係嚴重不足。

識做野肯做野的Account Manager 同Underwiter 都好吃香。

打算入行的朋友,可以考慮。

利申: 開broker 的小老闆

想問life環境係點
想問如果護士想做保險back office 有無咩post 多數保險公司都無寫出黎
想問如果護士想做保險back office 有無咩post 多數保險公司都無寫出黎

護士唔係好好pay咩
不過我見過underwriter & claims有部份話識medical/nursing 有advantage

Claims 嘅Healthcare team 或者underwriting 都有

護士唔係好好pay咩
不過我見過underwriter & claims有部份話識medical/nursing 有advantage

same here, 不過我係工程仔想轉入去做工程/建築 claims/UW.....

BTW, 如果我有FD 以前係物理治療師都做到保險公司UW/claims at healthcare
2年前N字頭的broker 俾offer 我, 但我無入到...........SIGH......

BTW: 上年我去IN 過AIA UW, 都俾D HR 嫌我開engine , 人工太高, 怕我做不長而無俾2nd in/offer 我.......:(

做咩轉做保險,做保險好悶

做工程仲悶, 我仲要係做不係搵好多錢的E&M, 又不係civil.........
2年前N字頭的broker 俾offer 我, 但我無入到...........SIGH......

BTW: 上年我去IN 過AIA UW, 都俾D HR 嫌我開engine , 人工太高, 怕我做不長而無俾2nd in/offer 我.......:(

請問係邊個dept嘅uw

Life

護士唔係好好pay咩

same here, 不過我係工程仔想轉入去做工程/建築 claims/UW.....

BTW, 如果我有FD 以前係物理治療師都做到保險公司UW/claims at healthcare

你有一行專業實易過白紙入去

護士唔係好好pay咩

你有一行專業實易過白紙入去

不知......但我之前聽過有個係chartered E 轉左去做UW, 而家係director grade 了....(在工程界(CIVIL)撈左6年, CHARTERED 左之後轉左做UW 1X年)....年薪2M 左右......
報到

巴打做咩位

跟Agency,打雜
報到

巴打做咩位

跟Agency,打雜

Agency officer? 好唔好做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞