蔡子強嘆年輕人不知進退輸掉香港民主運動30年的成果

266 回覆
46 Like 680 Dislike
今日割五城,明日割十城,然後得一夕安寢。
因為搞到條撚樣冇得呃兩餐
而家嬲能左
典型泛民
將豺狼養大成老虎
依班老野所謂認識中國咪同西環果班打交通 聽著甜言蜜語
根本年輕人不知幾認識中國 讀書果陣冇幾個未去過中國D交流團 上深圳次數多過去外國啦
反而佢地就困係課室對住中國D官方資料教書
佢意思應該係用佢方法做唔到就接受
咁其實都避唔到越來越差嘅情況
所以佢哋「付出」過乜?
BTW,我從來冇支持過嗰條撚樣嘅logic偷乜撚野換

我亦都冇specific指責過當年未出世嘅人,你要對號入座嘅係你邏輯混亂

就算出黎高舉攬炒大旗嘅人,又有幾多個係一路有積極參與政治

如果認為反修例係由6月開始就已經證明係忽然政治撚

下一代一味大屌特屌上一代不作為,但冇認清過就算係年輕一代喺19年前都係港豬係大多數
極其量係有「觀察」而冇「參與」政治

沒有任一代人比另一代人高尚
用「上一代」同「下一代」做區分只係分化同標籤
只係你懶得去了解同溝通就求其label咗人
點解我一睇到個po會即刻諗到殺人犯
點解我一睇到個po會即刻諗到殺人犯/犯罪分子
1987年中英聯合聲明個陣就應該出手啦,屌你班廢老放棄絕佳機會,然後到97就移民走佬
有時啲濕鳩學者,特別係扮開明果啲仲無恥過啲濕鳩親共派
屌佢老母,呢啲係撚班飯民爭取返黎?

他指,年輕人應該撫心自問,眼見香港過去一年多失去的事物,有沒有感到唏噓。如果答案是「是」的話,還憑什麼去批評老一輩民主派「一事無成」:「公民社會、新聞自由、言論自由、有限度的民主選舉,這些你以往take for granted(視為理所當然)的事物,我們年輕時代是沒有的,30年民主運動其實贏得了很多東西。但短短一年多,我們就輸盡了這30年所得到的東西,而這些事物相當珍貴。」
問題最主要係民主派 97後一直無作為
口講民主背賣民主
然後無啦啦自己走入去握手 如果唔係會被人吐罵?

當時攬商家建制自由黨果啲都唔攬你班垃圾啦
兩邊不是人
2019都攞唔到成果就知後果係咁啦⋯⋯係大部分人仲以為有退路姐
爺你老母臭閪,認親認戚認賊作父,死全家啦你
真心想知有乜成果喎
而加既廢中廢老藍屍中剷 既得利益連同佢地後代通通要受凌遲 犬決 打把 抄家
想問下樓主係咪信九七金融風暴,中共”俾錢救香港金融體制” 呢啲消息的?想睇下你智商再度度有冇得救返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞