蔡子強嘆年輕人不知進退輸掉香港民主運動30年的成果

266 回覆
46 Like 680 Dislike
剩係記得佢比龍蝦開名屌
成班雷友 扮菁英 換黎國家法
將30年嘅光陰努力成果全部敗家
不得不說嗰班香港新移民身份認同叫自己做香港本土
到而家可能唔少人會明白點解會將啲班大陸仔放嚟香港,過咗2021年佢哋任務完成,呢班叫自己做本土嘅大陸仔功成身退
而家加速哂
知驚啦咩
販民垃圾喺後邊叫口號上位就聽得多
細良,爛牙佬,沈國師全部賺黃絲錢發達移民

你口中嘅本土垃圾講個名黎聽下?

係就岀獄嘅梁天琦
坐緊嘅鐘瀚林,梁逸戰定係啱啱還押嘅鄒家成?

我覺得一係就直接一國一制
一係就完全民主
呢兩樣野根本唔可以並存

之前30年就on99諗埋d妥協
搞到各騎一半,無所適從
佢要獨裁時,你又要民主
你要民主時,佢又要獨裁
搞到雙方政策都係通過唔到
根本妥協只係將問題延後,都無解決過問題
入去坐住退休啦
輸左就怪自己人。含撚喇你
蔡子強平行時空
從來政治對抗就係咁
贏嘅一方得到嘅都未必滿足到對抗嘅付出

日本打贏帝俄嘅時候國內都因為戰果唔夠大而動亂

而家睇返,可能5大訢求唔退得嘅係頭3項,要撤回條件,暴動定性,同放人

查警暴同真普選只可以妥協
因為我地冇力量
唔服嘅情況下令我地得到咩?
對事情有冇幫助?

天琦講嘅係「務實」
我地要考慮嘅係可唔可以令我地更貼近目標
而唔係我地嘅情感滿足
移民先係港人得到民主唯一出路,同支共要民主係on9
仲上緊連登話要寧為玉碎嗰班
日日鳩叫give me ballet or give me bullet嗰啲

好多人(包括我)都尊敬以身作則嘅本土派
但有啲網絡本土派成日用呢班清高嘅本土派打飛機,跟住就屌其他人政棍
但又唔諗下自己只係打緊keyboard,比佢地口中嘅政棍更加無作為

只要將香港今時今日嘅局面賴哂落老泛就可以推卸哂以往自己甚少積極參政嘅過錯,真係方便
因為我地冇力量,所以我地退9步佢地退一步已經係妥協

唔想咁就唔該一齊建立力量
真係認識中國嘅話,就唔會講埋咩年輕人貪勝不知輸嘅混帳說話啦,onlun9~
英國政府俾咪有
中國政府唔俾咪冇

件事就係咁簡單

市民完全被動
總之我哋後生冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞