蔡子強嘆年輕人不知進退輸掉香港民主運動30年的成果

266 回覆
46 Like 680 Dislike
所謂30年成果, 其實係中英聯合聲明包左
97後已經做唔足, 再比北京慢慢收返, 唔認數,
究竟有咩成果
妥協左30年冇成果冇進展仲大大聲攬炒加速真係冇做錯
有手有腳就移民
仲想點
老泛民覺得民主派有得同中共協商根本係錯覺黎,現實話比你聽佢要掃你場係易如反掌。

中共起先就係要做比美國為首既國家睇一國兩制行得好好,先可以麻醉西方國家暗中滲透同擴張影響力。
02年中共已經搞緊23條,只怪你地讀緊小學/未出世,唔好好同中共溝通

某程度上你講得岩既
但係蔡子強叫大家回帶
不如大家又真係回帶去到2019年3月-6月
當時接近全香港人、所有外資都反送中條例
但係大家都知立法會係過硬

30年民主運動,妥協左30年原來就係換黎100萬人上街都阻止唔到一條冇人想通過既法律喺立法會通過

咁又贏左啲乜野
過完之後繼續出黎嗌最黑暗一日
然後每日祈求唔好送自己中
咁其實同依家有咩分別
屌你老母蔡子強你啲學生俾人拉鳩咗果陣你死撚咗去邊
算啦,觀點與角度,冇乜嘢好比較,事實上佢哋都係有付出嘅

即係咁,佢哋真心覺得以前嗰啲又傾又砌有用,覺得「僅守」嗰啲嘢係階段性勝利,又咁啱果陣大陸肯同佢哋玩下,所以咪好似有成效囉

我哋依一代唔鍾意好虛嘅「階段性勝利」,加上依家對家玩認真,所以咪變咗我哋就要硬食囉

只不過唔該佢哋都睇清楚,佢哋以為自己咁多年爭取到嘅嘢,其實絕大部分都係因為大陸「賜」比佢哋咋
仲未計妥協左人地私底下都會加速清算香港人
宜家只不過係將件事放上枱面
恥與為伍
蔡子強講中曬
香港就係比班no stake in society嘅攬炒派玩死
公民社會、新聞自由、言論自由、有限度的民主選舉,這些你以往take for granted(視為理所當然)的事物,我們年輕時代是沒有的

1989年嘅香港冇言論自由 新聞自由

95年英國人肥彭改制功能組別變相全民直選立法會

97年俾支那佔領左即刻廢除

真係好大進步
支那係一直都有阻止香港民主化

唔好話咩未岀手
柒婆撤回條例就應該收手
係都要同大陸鬥氣玩埋咩五大訴求把撚咩
雨傘有得民選特首(不過中央任命)
收咩手,犧牲咁大,換來既野係得咁少,邊個會服
講到過去30年香港民主係不斷進步咁。
事實只係得頭幾年,即係港英後期有進步。一開始回歸已經每況愈下,一步一步集權同推低香港人條底線。
班老野爭取咗30年嘅成果就係溫水煮蛙。而家只係加速咗中國化,攬炒埋呢班靠香港個老本buy time去食兩家茶禮嘅老野。
係呀係呀 撤回左之後唔再繼續
就唔會有國安法
唔怪強姦犯 怪受害人反抗
人哋都要保住個教職嘅
佢係咪搞錯左啲咩呀
當初就係不斷被收緊被剝奪被壓逼先有運動喎
場運動係反作用力黎
係支那壓迫+你班舊泛民造成嘅反作用力
臨時立法會一野KO 哂

肥彭嗰套都未係完全直選
至少特首選舉仲揸係基本法入面
仲要立法會議員繼續被閹割,基本上無空間自己提草案推動政策

97前就係英國施捨
97後就係一路閹割而家出埋大絕
巴打你起一起條友底,ON9仔嚟
搞笑咩 民主係港英政府留低的產物
有冇班泛民又有咩分別
泛民係唔係想重返假議會呀

政府扼殺言論自由,集會自由又關年輕人咩事呀

爭取自由,政府強硬手法扼殺就係年輕人的錯,道理係邊呀

呀蔡生你返鄉下計劃自己民主啦
乜而家講原因係要跳住講㗎咩?咁我又試下:

輸掉香港民主運動成果——因為國安法,港府打壓新聞自由等一系列措施——因為年青人上街——因為林鄭一意孤行推行惡法——因為陳同佳事件——因為陳同佳老豆老母生佢出來又冇好好管教——⋯⋯
之後我都廢事講落去,係得白痴先會認為係年青人問題,典型滑坡謬誤。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞