蔡子強嘆年輕人不知進退輸掉香港民主運動30年的成果

266 回覆
46 Like 680 Dislike
蔡子強:一早叫你地班廢青見好就收架啦依家搞到咁攬炒大家開心啦?

專訪︱蔡子強:民主運動不離妥協‎ 嘆不知進退一夕輸掉30年成果
https://www.hk01.com/article/724707?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種危機!接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
想知過去30年有咩成果
啱呀,永遠都係年輕人嘅錯
以前言論自由,新聞自由,集會自由樣樣有,唔係當初班攬炒派去到咁盡我地會淪落到咁?
都戇鳩
唔妥協最多咪原地踏步
如果係退步的話,好明顯就係對家問題啦
係要逼阿爺出手大家都幫你唔到只可以說年輕人終究太年輕了
30年成果 咪就係比佢呢種政治侏儒呃到飯食
呢十年唔少優秀學生比呢班磨碌教 真心晒料
他指,年輕人應該撫心自問,眼見香港過去一年多失去的事物,有沒有感到唏噓。如果答案是「是」的話,還憑什麼去批評老一輩民主派「一事無成」:「公民社會、新聞自由、言論自由、有限度的民主選舉,這些你以往take for granted(視為理所當然)的事物,我們年輕時代是沒有的,30年民主運動其實贏得了很多東西。但短短一年多,我們就輸盡了這30年所得到的東西,而這些事物相當珍貴。」

以前溫水煮蛙就係成果
你全篇貼咪撚貼link啦

依佢講法
民主要自上而下施捨 咁仲係唔係民主
的確, 民主其實就係妥協‎
支持 攬炒
依家咪幾好. 中共都唔再呃住你
佢30年都溝唔到女
30年黎有成果?
on9到冇朋友 你鍾意自己呃自己 你嘅事
其他人唔陪你on9 仲好意思話唔同你一齊演戲
根本冇選舉 港共一輸即反枱 你就以為以前係真 有冇天真成咁
輸哂飯民30年搭出嚟呃飯食的雞棚就有
on撚9
有人喜歡寧為玉碎,有人喜歡委屈求存

冇話邊個岩邊個錯

人地都可以出篇文話睇清真面目,移民更開心

睇你企係邊個位,冇絕對好與壞
其實真係唔見個30年有成果,祇係苟安,溫水煮緊
ON9, 30年黎有咩成果, 根本已經一路倒退緊, 一次過比全世界睇清楚一個醜陋政權既真面目.
以前慢慢除你衫,你隻眼開隻眼閉咪算囉,係都要嗌救命,而家被人老強係咪自己攞嚟賤吖?
條友痴咗線?

全球嚟講香港只係副線,主線係有人不知進退輸咗40年中美關係 咁都入後生仔數
30年成果就係養到班扮抗爭扮反對派
肥肥白白
而家中央唔需要你呢班老臨
老臨失業lu~
條友好似唔記得依家當權者係邊個咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞