其實每年有幾多個Fg入到JP Morgan, Goldman sachs呢類ibank

289 回覆
18 Like 131 Dislike
Ibanker都係人都想有私人時間
幾年前大Buy side係勉強match到BB salary (or 7-80%)
而家當然差好多
同埋sell-side = sales, 基本上係yes man老世/ 客要乜你就做乜
Buy-side 係個客俾舊錢佢地舞 你賺到錢就得
D人對你既態度/ 做野個心態好唔同
又係Ching你
我本身bb mo accept 左offer 去buyside mo 唔知岩唔岩
以前識一個唔知係咪同你同major但同校嘅朋友講過,每年fg (local+oversea)入去analyst 唔到十個,有一半係有背景相比一般人易入但都係叻仔叻女。其他嘅就係捱過7定8round interview 入嘅。
有條件千祈唔好齋坐等升2-5%
如果2年左右都無咩點升過
點都要出去拎個OFFER返黎跳下草裙

只要你有一兩次>30%既INCREMENT
咁唔洗GRAD PROGRAM上80K都唔係話無可能既
Hedge fund engineer 應該都唔止呢個數 三四年貨仔起碼兩球一年
咪鳩吹啦
都識人buyside ops轉到入investment team做加油
清 借問聲係邊個department?
Hf做quant/dev會叫自己做mo bo?
你唔好話Jane street quant dev FG 450k美金?
好多都搏internal tran入FO啦
運仔真係好重要
FO又幾撚有趣呀咪又係每日做admin野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞