其實每年有幾多個Fg入到JP Morgan, Goldman sachs呢類ibank

289 回覆
18 Like 131 Dislike
其實唔難
乜tier都香港搵得多
Y2 好想入ibank fo 但係宜家都未有intern offer
其實hkcareers 嗰堆有冇用
Ching 難得係出面就唔好返黎啦hk no true finance,人工係高,但不論高中低都只係幫大陸cap水,真正既金融係英美

要返黎預左8成時間都係講煲東瓜
唔識咪撚9up啦,定你做開中資?
乜撚野叫true finance
true finance咪幫人cap水 呢個係finance嘅essence黎架wor
做finance都係為搵錢
Dup 下model 整下slides 邊有專業可言
On9 做finance就係為錢
大陸就係多水cap外資先要黎
問題大錢唔輪到香港人賺呢二黎睇大陸market d skillset 唔 transferable,有幾多香港出到去繼續做finance,人哋貪你識睇內房點陰鳩d investor咩,無corporate governance可言,數又假

呢轉美金債俾大陸cap左唔知幾個bn,黨就一句 byebye see u next time
可能Ching 你有出面exposure 會好d,只係返左黎想出返去應該係難中之難,同成左家既同事傾,佢幾想走都好,根本無可能走到,all you know is China唯有搵幾個錢俾下一代走
我諗你應該唔係做ibank?
我改返
除左頂層外香港乜tier都搵得多
不過香港咁多中資上市 可以密食當三番
咁唔係出去難
只係佢放唔低錢者
去外國人工税前已經六折
唔靠人脈同屋企入到去嗰啲 做死你
Ibank client
問題係走唔到,肯pay cut出面都無人要啦,貪你識China咩要做返finance一係間鋪夠大transfer,一係貨金讀書重刷

Ching 你要返黎就練好煲東瓜啦,公司個鬼佬睇tech 佢同我講依家d conference 連 eng session 都無
唔會走唔到既 不過要take pay cut
好多mid cap PE/corp dev/ advisory firm要ibanker

我mandarin 近乎native
ibd同你地做research唔同啦
投行係全港最高人工嘅打工仔(fg)
但一年fg入到嘅不出百人
Well 香港既”地產税” 最後都係落返國你袋
外國既係去返要幫助既人身上
同埋外國頗多mid market buy side
係睇你take唔take pay cut
最後都係錢問題
地產税 = 自己錢
視乎你做咩啦 M&A 真係好難重複
DCM 就真係重複加悶啦
不過點都唔會做BO 做過一次就知驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞