其實每年有幾多個Fg入到JP Morgan, Goldman sachs呢類ibank

289 回覆
18 Like 131 Dislike
咩年代?
仲做投行,邊有前途
Non BB 都請唔少,睇唔少non BB出身end up 都過BB/good career path

呢2日聽conference 睇ubs d head 有d都渣打hsbc 法資出身,隻腳踩左入去就神仙
邊會無
咁做咩先有錢途
如果要話賺大錢,創業/新興產業ie YouTuber 回報可以大好多,但做一個真中產同以打份工黎講,真係無聽過邊行有呢個回報,講緊入到ibd 3年24歲就2球年薪,其他FO都有百幾
計唔計IT
淨計UST gbus+qfin+其他垃圾program有D人入下都唔止20個啦 但問題係FO有ibd snt am pb等等 你如果話自己全部都做得淨係想入FO嘅話咁你可以話一年有幾十個local u香港人入到嘅
但當你narrow down去真係一個role個陣每間有一個都偷笑 local u同香港人呢兩樣都中嘅係好少 either海歸or唔係香港人嘅local u grad
只能葡萄
我係歐洲小國留學 Final 七月中先考無機會返香港做intern
當地finance又唔勁
最後做左四份Corp bank operation -> FIs RM -> renewable energy coverage -> LevFin
Master上莊做Program Vice-chair 爆四
先入得返當地既corp bank 搞既private debt
人工税剪已經低
理解能力
ibank裡頭有人做banker,亦有人倒垃圾
有人起薪8,90k
亦有人普普通通搵2,3萬係Middle/back office做件傻散

有人一畢業就入去做junior banker
亦有人做一年濕鳩contract打雜位就轉perm之後再轉部門
甚至有人做做下middle/back office轉左入front office變埋banker
唔多
主要因為大部分做middle/back office嘅都係打份工唔諗咁多
但亦有啲後生仔好aggressive,工作上取悅班sales,工餘時間搵班sales飲飲食食搏fd之後成功加入佢地
轉到FO個D多數都唔係香港人黎 例如係超aggressive嘅印度人
MO BO 都好吹奏
做埋d 野悶q 到
起碼你應該年年都贏大盤,好過財經台班友
L有。我幾個同學做BB BO而家6年都未過50-60K
睇完之後,原來香港咁容易百萬年薪,真係好景!LoL
後悔dse冇考低d 咁樣就無浪費入bba 錢努比最高
6年同10年都差一兩個grade
你d frd AVP都未升未無囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞