其實每年有幾多個Fg入到JP Morgan, Goldman sachs呢類ibank

289 回覆
18 Like 131 Dislike
同樣道理如果你咁想食大陸條水嘅話一定返到嚟咖 未必入到大firm啫

同埋d HR理得你普通話係咪講到好似京腔咁啦,你last name唔係xyz開頭已經輸咗8成,要入大行9成都係靠referral,經online application入就同中六合彩一樣咁q難
可能只係得我知個位有呢個數 其他位唔sure
不過GS始終ibank入面都算出手高
識人含打入咗
認真答 係
女人係主動都有機會
Local男多定女多
Recent yr more girl than guy but overall defo still more guy than girl esp in markets
唔計鬼佬鬼婆,齋計local
Yeh I’m referring to local, more girl fg intake these yrs but still overall speaking more guy than girl in the firms
見到入邊poly得小貓2-3隻 真係好想笑
咪玩啦hr 唔會screen走?
Hour 幾好 workload輕鬆 三年唔使已經球半年薪 其實幾和味😂
Mo bo 3年有球半? 吹大左啲
on撚9 半球就信
snt fo 3年都係岩岩球半咋
以我10年前既數據
Goldman IT grad trainee 45k
UBS 39k
JP 33k
連登仔fb都50k,淨係連登仔每年都幾千啦
咪撚吹啦球半
驚死人地搵唔到工咩 入得IBD
其實都有難度,唔計轉工
平時加得2-5%一年,升職加你10-20%

畢業當好彩入grad program 30-40k starting
三年後升asso 40-50k
再兩年升avp 50-60k
再兩年升VP 65-75k (最快都講緊7年,又要perform到同有位比係上,唔少人其實做8-10年都仲卡係AVP )

再轉出去加15-20% 先 80-90k

但唔少analyst (non grad program)入, starting 兩萬幾
升assoc 先三萬尾,轉出去加到四萬幾
下一年flat , 之後三四年都係加inflation
做左十年都唔到6萬
其實點解IBD咁好搵
點解啲人要轉去buyside? Fund真係match 到人工?
Hour好d?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞