13歲女童接種疫苗後死亡 院方:並非異常事件 毋須呈報

399 回覆
422 Like 126 Dislike
港府今年6月起批准降低由內地及德國合研的「復必泰」疫苗接種年齡下限至12歲,並正討論擴至5至11歲,惟疫苗對青少年的安全性卻成疑,有指1名13歲女童於今年8月20日接種復必泰疫苗,至10月11日離世,離世前曾往威爾斯親王醫院求醫,家屬投訴院方沒有將有關個案呈報衞生署,質疑有關做法涉及隱瞞,威院因應家屬投訴,事隔近1個月始於昨日(3日)向衞生署呈報。

威爾斯親王醫院表示,1名13歲女童10月10日早上因低燒及感到氣促,到威院急症室求診。醫生為病人檢查,病人當時維生指數正常,沒有發燒,病人獲處方藥物後出院。院方為病人安排新冠肺炎病毒測試,結果為無染疫。
至10月11日下午該女童於家中失去意識,被送到威院急症室。兒科及深切治療部醫生於急症室為病人會診及參與搶救,惟病人最終於下午4時03分離世。
翻查紀錄,病人於8月20日完成接種2劑新冠疫苗。醫護團隊考慮病人臨床情況、接種疫苗日期及離世時間後,認為並未有足夠證據支持個案符合疫苗接種異常事件呈報準則。其後,院方與家屬商討,因應家屬的關注,遂於昨日向衞生署呈報個案。
院方現時已按程序將個案呈報死因裁判官,以確定死因,並會配合死因裁判官跟進工作。
其實仲有大把人打完唔舒服
係醫院見唔少
可唔可以幫幫手用你少少時間改返內文d字做武漢肺炎 我求下大家
omicron中招休息2-3日已經冇事
屌拿聲,好唔想打針

ps 仲撐緊
院方現時已按程序將個案呈報死因裁判官,以確定死因

唔知死因但就咁肯定唔關支針事
河蟹
唔係14日內死唔洗呈報
但唔可以排除可能性
總之咩事都唔會關支針事
13歲
死係正常局果,所以唔異常
推!
咩都話唔關打針事,佢話係就係,你死你事,打唔打自已諗啦。
苗撚: 睇數據啦,d 數據證明晒冇事

不過計到入數據當你贏
8月打10月死,得連登仔覺得關事?
十一點仲未收工?
好慘, 香港根本打疫苗出事遠遠好過中武肺死嘅人
柒婆全家落地獄都唔夠還命
係多過,不是好過
美國荷里活病毒電影主題:人性比病毒更可怕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞