租樓 笑到最後

373 回覆
219 Like 22 Dislike
同埋睇哂成條片就知佢根本咁多年黎都keep住想買

但條友次次都鬥氣 又話唔應該咁貴 又話唔值 (後尾佢都認係歪理)
差左冇講埋咩遲早閪冧大跌樓爆

最後果段心聲其實反映左佢話唔後悔只係嘴硬 事實係佢都覺得之前係錯失左 應該要買
但咁多年黎錯過左咁多機會 宜家真係升到一世都買唔起
「唔後悔」係標題黨黎 你睇到尾就知其實佢好後悔 不過嘴硬唔肯認姐
youtube 有個COMMENT 好正:

My question will be: if you have the chance to go back, will you buy it at any given time? If the answer is yes then stop justifying it. Accept the fact that you didn’t make the right decisions and move on. Learn from it and not justify it.
供樓最多三十年
租樓租到死個日

資產會升值
銀紙必會貶值
佢徙鳩氣啦, 如果真係唔後悔嘅話, 個背景音樂點會係呢首丫

最抵死就係幾千蚊租嗰陣就話佔佢收入好少部份, 但一過萬就話d 租好肉赤. 正傻閪, 爭幾千點會爭咁遠呀
買樓當儲蓄 啲錢最多唔自由 但唔會走左去
租樓啲金錢就送左出去
如果買樓一炮過比哂 仲算唔算負債?
樓價今年就跌比你睇
點樣唔會走咗去
咩叫住得值? 訓街唔洗錢又有地方訓啦
咁算唔算超值? 沖涼就公廁 水費都慳埋
咁你仲唔訓街?
你呢d唔係叫住得值
你呢d係叫躺平
Binc
跌完唔會升?
假設買層樓1000萬跌左50%得返500萬
用1000萬租樓就無左1000萬
好出奇?
日本d樓咪幾十年都升唔返
香港步日本後塵有幾奇
唔係話唔應該買樓
但唔好講到任何時候買樓都一定贏咁
租樓未跌已先輸160萬 點睇?
換黎咁多年黎都有地方住,輸乜春?
無公屋 自住買樓一定贏 完
買樓無地方住?
好撚白痴 有租樓需求
你唔買樓已經等於做淡樓市
買一個單位 先係叫平倉

不過都好既 總要有人幫業主供樓
有,但要take 埋market risk, political risk等等
算啦,對你黎講太深
租樓無risk
8年前東京買左層樓106萬而家值115萬
升得唔多 但無跌到 仲未計我租出去賺左幾錢
每年業主加租唔係risk
被迫遷四圍搵租盤唔係risk
搬屋費唔係risk
租到60歲難搵租又唔係risk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞