租樓 笑到最後

373 回覆
219 Like 22 Dislike
Exact7ly
錢冇咗可以搵返 青春冇咗係搵唔返
最後嗰筆錢佢真係搵得返?
真 唔知佢嘅青春拎嚟做咗啲咩咁巴閉
最後佢嘅青春咪就係拎哂黎交租 人到中年一無所有
錢無左, 可以搵返, 以前就係. 同一條件底下, 而家講緊人地既資產就以年計拋離10% 以上 (唔係只講樓, 股票同其他資產), 你今日d 錢用黎消費既同時, 3年人地既資產就多你30%. 數字更會因為你開始既金額有更顯著既差距. 最後你青春又唔多好享受, 錢又少人一大忽. 有投資既, 可能只你遲你3-5年享受, 但到時人地得到既享受又比你更好.
呢啲馬後炮既投資 你講乜都得
無人接咪繼續賺租
兩老死左 唔留比佢留比出面野仔? 點估唔到 你弱智?
real 咁搵得

交租=供樓
點解唔供樓
成日加人工…. 講到唔care咁
柒左就話自己

供住都可以換樓ga啦
有乜鳩問題
年年搬屋諗起都煩
問業主拎返上期按金移民
有早知無乞兒啦。同埋05年買樓壓力點同而加比呀
住屋企,問屋企人拎零用錢,準備移民,幻想去到可以咸魚翻生住大屋,唔洗捱窮
呢堆人可以俾到啲咩實際意見
年年都有人講樓爆,火棒,加息之類,要買就幾時都會買,唔買就算而家係2003年都唔會買
有無諗過租租係因為自己買唔起所以先諗呢個理由。就算你講既係真。咁人地係買唔起就買唔起既啦
租樓日日賺

認真,淨係當業主話加租時可以好不羈咁話搬走!再喺短時間內將另一間屋變為安樂窩嗰份成功感已經係無價!
鬼唔知買樓好d咩
買撚到先得架
呢句
高登加連登加埋聽咗十年
我07年用十幾萬買樓果種聽到而家,仲有加息加到你供唔到樓。
當你去到60歲,稍為好d嘅屋苑,業主都唔會肯租樓比你,因為個個業主都驚你死咗變兇宅,到時只可以租極差嘅劏房,呢個就係租樓嘅現實,當然啦,申請到公屋又唔同
真,08金融海嘯聽到而家
留名睇有錢會租唔到樓/謝賢都係租樓乜乜乜
10k backpack 移民
每個人家庭情況唔同, 可能比屋企人逼出嚟先租屋住, 有頭髮邊個想做幟哥
香港地一家唔知一家事, 事主亦未必願意透露
再者, 佢未必無儲錢, 但儲錢對比起其他同屋企人一齊嘅人少啲囉
同埋買樓唔淨只比首期, 仲有好多雜費都未計落買樓嗰到, 無番咁上下cashflow話買樓其實好不智, 所以有時睇啲新聞報導話幾萬蚊就可以做居屋業主, 真係笑言不語, 同時亦唔係鼓勵啲人去租樓而唔置業, 每個人都希望居有定所

雜費包括
1. 印花稅
2. 裝修費 (可貴裝 / 便裝 / 唔裝都可以, 因人而異)
3. 佣金 (業主自放/居屋唔洗)
4. 律師費
5. 傢俬
6. 定期大廈維修費 / 管理費

利申: 有錯請指正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞