租樓 笑到最後

373 回覆
219 Like 22 Dislike
同埋我講緊係睇3-5年, 佢呢d 人, 同佢講5年tsla 賺5倍, aapl 5年賺3倍, 佢都唔會坐得到啦, 有d 波幅就滾水淥腳咁走哂鬼啦. 靚股日日都係機會, 然後就起到酸話你講返之前有咩用. 同你講之前既經驗就係提你有幾on9, 有機會都唔識珍惜囉. Loser 真係無得救的
咁你可唔可以show 下你身家幾多見識下
不如你話我聽我有邊到講錯 其實你開一開app 睇都知, 上年就算你起高位150入aapl, 到今日都有13% 既升幅, tsm 108蚊任買, 今日已經差唔多150蚊. 前兩年個個講買tsla, 我個陣高位1400(拆前)追, 人人都話係火棒, 今年又係咩價?

以前700, 1xx蚊個陣有機會俾你買, 你無買到, 可能仲細未出黎做野. 而家人地講返俾你聽, 就話而家講返轉頭有咩用 今日個個都講緊nvda, tsla, 你又敢唔敢入? 其實個故事都係咁. 你唔睇唔分析唔入市, 過幾年又係有人同過你講呢d 說話
咪同班樓淡一樣
升嗰陣話太貴 唔值 接火棒 唔買
跌嗰陣話仲有得跌 遲吓冧閪 唔買
支火棒燒左幾多年?
問題佢 玩左人生最值錢最年輕果15年
當日班crypto 閪笑人買樓買5 號仔嘅, 而家去晒邊
有數計,片主佢第一層150萬計,一成首期借135萬,如果無轉按無吐錢無一開四五,到今日大約供$4xxx。

15年,人工翻幾翻,$4xxx 可能仲平過佢養緊部豐田
呢個問題真係好鬼中国人dna,次次講到核心問題就spin 移民,怕左佢
可能你誤解我意思,想請教你會唔會擔心近年香港政治上變化,冇啱與錯,純粹想了解下
唔移民係因為呢度既人,例如朋友家人?
美係99% vs 1%
加係99%共產剝削1%有$人,有錢人唔會住
唔去做一樣野會有千千萬萬個藉口
去追求一樣嘢只需要一個原因就夠
繼續吹

25歲,37k月薪,存款280k,買唔買樓好?
https://lih.kg/fPERkT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
佢吹水唔抹嘴
你唔係信佢
佢一年前開既post

25歲,37k月薪,存款280k,買唔買樓好?
https://lih.kg/fPERkT
#1 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
無得咁計 人地 慳果陣 佢去威去浦
20歲去玩
同你35先去玩 2樣野
唔係咁講,我係2009買樓,2010買車,供車仲貴過供樓,廿零萬車仔。其實可以並存
原來真係重有人on99唔明個影響……
供同租差得幾遠?點解永遠講到供樓就冇得玩咁
你有冇睇段片 佢當年直頭係供平過租
時至今日雖然供係貴過租幾千蚊 但當中利息支出既部分其實都仲係平過租 其餘還本金部分嚴格黎講只係資產轉移
最頂唔順應該係1,2年搬一次屋
搬屋真係好煩
而家養架車
車位月租都三千啦
入油保養雜費又三千蚊個月

供同租相差都無六千蚊啦
係睇你追求咩架姐
無話你錯,早兩年樓市跌個陣買左一樣賺錢,唔明點解一定買股票勁過買樓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞