科大「宿舍挖礦王」創業賺172萬!校方沒收貨物…他怒告侵佔

291 回覆
11 Like 194 Dislike
支國人思路:法律無講就咩都做得

唔好講香港果d狗法官,呢d係政治問題
但一個民主社會選出黎既總統,再由佢委任出黎既法官
根據定出黎既法律去判,覺得鳩判不滿既話可以上訴幾次
嚴重case仲有陪審團
唔夠廣泛代表性仲有咩代替?不如你話俾我知
定你想每審一次案都全民公投一次?
睇完comment 更加相信連登仔on9
偷電挖礦被捉 拉到共產黨

睇得多留言都壞腦
人地day1已經有份rules係話唔比用大功率電器例如電櫃暖爐
再者宿舍人地百分之一百係訂明只作日常生活用途,你247挖礦係點樣同你日常生活息息相關應該都幾難兜
你啲扑野打機freelance房內煮食我都幾肯定其實offically的確係唔比,差在佢有冇捉你/捉唔捉到
學校選擇性執法係一件事 你比人捉到係另一件事
佢捉你一個祭旗=你冇罪係唔成立 你最多比佢捉左再屌柒佢選擇性執法
呢個case你最多話學校收左佢啲野唔岩 都仲要睇個policy係咪其實學生一開始已經同意學校有權暫時沒收違禁品
建議你search吓咩叫恐龍法官先

另外,係講緊法律用「正常人」3隻字做standard己經係伏
day 1 有份 rule 就你啱
我冇留意有份咁嘅 rule
不過充公都係輸㗎啦
就算係充公
絕大部分學校名義上所謂充公/沒收都只係暫時保管,舊野仍然係你既
除非你有合理理由懷疑佢唔會比番你
否則只要學校有寫佢有權入黎沒收違禁應該冇乜問題
一開始就agree左 而佢都冇真係影響你既擁有權
所以都唔好講一定
尤其呢啲野學校年中唔少 佢個policy應該都已經磨練到天下無敵
死梗架喇 我係佢都係無謂再掙扎陣間激嬲人賠仲多
你假設佢 agree 咗
又假設係暫時保管
假設成立咪你啱
我話死梗唔好掙扎姐 一日未打都真係未定實既
但不如掉番轉諗 你覺得學校咁唔小心既機會有幾大
要宿舍policy咁岩冇寫唔比大電+冇寫只准生活用途+允許你係住宅地方做commercial野 咁大間hall幾廿年真係好難想像佢冇
然後學校沒收既往史都要成日收左唔比番人 如果唔係佢都係輕輕一句我地不嬲沒收只係托管咁就兜左去
尤其佢仲係教育機構呢啲野啲老屎忽對呢啲case好撚寬容 打鑊佢都未必告得入
投資唔係商業用途...
係房唔電腦叫偷電?
網拍咋喎
你同我都可以以個人身份去將屋企啲野網拍,carousell,yahoo拍賣都得
只係佢比較賺得多啫
純粹係個個都太乖唔告鳩佢啫
東亞人出名聽話㗎啦

學校根撚本就犯撚晒法
以前收部機仔一千幾百冇人理
係因為告得嚟律師費仲貴
試下有包攬訴訟
告撚到你甩褲啊

今次告得入真係攞返一大舊錢
先有人告
Carousell 全部拉得
On撚9,最多咪追佢賠電費,邊個俾權力佢充公
睇你點講啦,好多成立左公司嘅都係以屋企做office,但只係買賣屋企層樓,亦有啲係連公司都無開,喺屋企上網拍賣衫或者淘寶野,亦有喺屋企賣挖礦機。
所以呢單野有啲專登挑佢出嚟
支持你
呢啲就心水清啦,整張debit note嚟咪得囉,唔抵得人地醒目賺咁多咋嘛
台科大則回應,廖姓學生寄送物品至學校宿舍,因聯繫不上本人領取,學校人員將物品放置在宿管中心,並通知學生與校方聯繫以進行後續處理,校方並無侵占事實,而學校宿舍協助學生代收包裹,是服務性質而不是營利性質。
賺錢多過佢咪叫偷電囉
所以咪錢嘅問題囉
出張debit note叫佢交電費咪得囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞