科大「宿舍挖礦王」創業賺172萬!校方沒收貨物…他怒告侵佔

291 回覆
11 Like 194 Dislike
做法唔同但道理都是一樣
你喺屋企用好多電上連登賺左錢,係咪唔得?
佢喺宿舍用好多電上網拍賺左錢,係咪唔得?
咁咪宿舍自己條款sup9囉
屋企電費唔一定住嗰個俾,有時業主會包,但會定明條款

最大目的咪錢嘅問題囉,乜9商業用途充公野呀~ 出張debit note啦~
你似乎諗野唔啱邏輯喎
講梗用電條款
點解要我開放間屋,你仲諗唔通?
韮菜
你唔啱邏輯不如搵你間屋試下?
你都會識寫好條款啦
你講明包電包水,又唔講limit,人地用多過你心中嘅銀碼就突然拉人封屋,你呢啲業主等自己收信啦
https://www.ptt.cc/bbs/DigiCurrency/M.1641926472.A.8D9.html

喂小學雞 人地真係有寫明限大用電量電器喎
做乜鳩要死撐…
你由頭到尾assume 人地冇規定又assume 人地包電包水
係呀,我係咁assume架,有寫咁咪用返正常錢債程序囉,收人啲人做乜
24/7 是一天24小時,一星期7天的縮寫,即全天候營業、提供服務且全年無休。?

24小時、每星期7日,全天候開住電腦掛天堂m打裝
台灣有無例係指挖礦犯法先,台電至多捉你家用電挖礦,剪你要你交商用電費。
唔….其實你對佢部礦機同表列電器耗電量有冇概念?
可能佢地以為同開住部電腦用黎bt既用電量一樣
呢個討論題目
一下子就分左兩派人出黎

法律黎講係好多野應該寫明
唔寫明就有灰地色帶

不過善意提醒一句
會移民去外國既人唔該注意翻道德規範
唔係既話唔好問點解啲人話華人神憎鬼厭
咁只係犯宿舍Policy,大學都冇權力充公人私人財產喎
2件事黎,大學唔還就真係犯法

屌拿星正常少少得唔得
外國好多規矩都好鬆
好多時都係諗住你地用常識行動
遇上一啲亂咁黎既民族
結果令個規則越收越緊,搞到好多野都變到唔方便
應該要台電執法,中電都好似會check ,發覺太多負載會轉你用商用電價,但點為知多就真係唔知。
雪櫃暖爐係民生,你掘礦係搵錢喎,搵錢就交返商用電價啦至少。
香港電費平者,二來中電港燈唔缺電台電缺電,放任你地掘咁大家一齊跳制。
台灣缺電,佢地係打擊家 用電掘礦,一來平左二來知你用黎掘礦,咁缺電個排就熄你先,因為唔掘礦唔影響民生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞