科大「宿舍挖礦王」創業賺172萬!校方沒收貨物…他怒告侵佔

291 回覆
11 Like 194 Dislike
同埋台灣缺電背景下,實攪鳩你。
正解
賠電費趕出宿舍都合理
個人認為爭議點係應唔應該直接收機
最多
我外國香港既話仲平
顯係老母卡支那賤畜
浪費電力資源
學校真係唔識玩 收返佢3倍電費當保護費咪雙贏
你而家贏啖氣收左佢冇機咪整走左隻金蛋
都無寫唔俾你搏條電返屋企添 你唔搏
我問過左吓台灣熟法規d朋友(執法機關)
結果其實都幾複雜
1.先講呢單野同台電係冇關係,因為電力屬於台電賣比學校既動產,損失者為台科大,告係由佢告
2.因此非學術用途既用電(即違反使用規則)屬於竊盜,但同普通理解既偷電無關(所以其實真係要告起黎好多人都告得….)
3.學校係可以用扣留證據作立論,但上庭唔一定贏
4.另外仲有問題係其實學術用途要點定義,所以學校要告起黎都唔係容易….
5.以上全部無須理會電力消耗量
連登有資訊睇有咩問題, 依家屌柒你條支那仔就真係浪費電力
我用幾W電你又用幾多? 屌你老母
佢收皮就NV/AMD/Apple/MTK...... 收皮,到時就真係外國勢力直接干預,你係台灣政府,你會攪TSM定挖礦散戶?
咁明啦,因為唔係台電直接賣俾個學生,係經左大學一層,所以就睇大學同學生之間個契約,咁學生至少要輸電費贖回啲礦機先,再俾大學趕出校。
但政府層面一定保TSM 攪散戶,韭菜是沒有話語權。
ok,退一百步講,當你有白紙黑字寫明唔畀宿生用hall電挖礦,咁校方有咩公權力沒收其他人財物?
邊個濫權阿大學生

充公私人財產都唔叫攬權
不嬲都可以
不過律師費太貴冇人做啫
法律面前窮人含撚

多一千幾百電費
俾你講到十惡不赦咁

咁咪又係唔撚啱
揀人嚟恰叫合理咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞