科大「宿舍挖礦王」創業賺172萬!校方沒收貨物…他怒告侵佔

291 回覆
11 Like 194 Dislike
師兄知唔知咩叫電錶
合理預期咪就係正常人既合理預期囉
如果大家理解唔同咪上法庭俾官判囉

租屋俾你,寫明唔好破壞幅牆
乜野叫破壞,劃花一條痕算唔算?鑽左個窿算唔算?
如果我話我對破壞既理解係唔冧就得,咁我係咪可以鑽幾百個窿?
如果要寫到明鐨幾多個窿,每個窿幾大先算破壞
張租約咪要幾百頁,牆天花地版浴缸廁所爐頭鋅盤每樣都要寫明先得?
你會唔會覺得咁既租約on99?
充公呢樣野同意係校方冇權做
冇法庭指令/擁有人同意轉移/件物品從非法途徑獲得,件野應該係屬於個學生既
最後都係要求賠償/校方處分

講明先,唔代表支持學生可以係校內挖礦
其實你都唔認同呢個做法
又點解要同情濫權嗰方
如果係三十部礦機就你啱
不過第一步係充公?
自己諗啦 你有腦架嘛
唔好下下要人教先得架
成日想將一個概念格硬塞去另一個度
又自以為醒目咁去走盞
之後俾人捉到又想串下人
「嘜你地咁守法嘅咩?」
師兄有冇喺宿舍做過 freelance
諗起以前免費冷氣
我覺得扣押就合理,充公就有問題,宿舍可以就條款向當事人追討電費,收到電費後至發還。
我覺得冇需要 take side
學校有權去介定咩係容許
咩係唔容許

但應該要有明文規定
而且第一步一定唔係充公
一定係光明正大搶人錢都唔叫偷啦 夜晚就唔得啦
憑實力借錢唔洗還個d fd

一句到尾 合唔合理就好生既 你攞公電為自己營利就一定唔岩啦

你要威既 係個演講到話比番電費既 我相信風向一定吹番你到啦
你嗰啲咩租約嚟
我租樓嗰陣agent講到明契約寫明係唔可以入屋
睇宿舍條款
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞