好想試下solo去露營

542 回覆
397 Like 48 Dislike
其實影響到你啲乜
你話啲人夜訓傾偈大聲周圍掉垃圾放火就屌啫
有閒錢玩gear都要批鬥
露營就一定要玩ul?
生存技巧係唔識用打火石呀,帶多2把防風火機咪得
咁我唔係一竹竿打一船人玩超露營豪華團果啲夜晚係度打機, 睇戲聲大大, 屋企成個雪櫃都帶曬過去咁, 亂咁掉垃圾唔多?

最9我有班friend沙煲瓦撐都要買有咁貴得咁貴, 但係佢去度露營就叫人煮埋嘢畀佢食
咪好似有啲人去旅行,就講到明一定要住 Hostel,要去識當地人咁囉。

如果唔係就無資格去一撚樣之麻。

應該唔識鑽木取火,係無資格去露營添呀!

要飲山水,filter 都唔應該用。

一個人露營個感覺真係好孤獨
你講嘅就唔關露營方式問題了
係人格問題
啲垃圾莽顧公德唔理其他人感受就唔關佢帶咩去號事,玩ul一樣有人聲大大劈酒播歌
煮嘢食如果成班人多數都夾好一齊煮架啦,如果講各有各食都叫人煮就叫佢食屎
你呢啲人最on9
想靜靜地玩solo既,首先學識唔好公開爆X先
話人on9都講下點解呀
就算識去啲好隱蔽嘅x位嘅人,都唔代表有品。

大把只可以紮1-2兩個營,喺樹林中嘅x位,咪一樣大把燒地撚燒地露營。

根本就睇唔到去公廁x位同去私人x位嘅人,有咩分別,大家都一樣有仆街。
Folks小心
我理得佢去咩位玩咩裝,總知夜晚唔好嘈住我訓教
最憎啲仆街同人講想訓教就返屋企訓
認同 上面已經有幾隻
通常屌鳩人果啲 都係玩左冇幾耐既人
自以為自己好聰明
六七年前都唔會有人咁 係19年之後先多左依啲人
漁記日日都睇住連登有冇露營post捉人
佢哋返工每日就係玩電話上Facebook IG 連登捉人
阿生你好似岩岩屌完人on9炸喎
我屌佢 唔係因為佢爆乜爆乜 你睇清楚先啦
真,根本x位文化係啲所謂露營界老屎忽自私撚唔想其他人影響佢自己露營位置

一向要屌嘅係啲新手露營態度,而唔係話啲人去爛晒啲x位。如果啲人有正確態度,赤徑東龍塔門lee啲非政府只定營地都唔會爛晒
通常屌鳩人果啲 都係玩左冇幾耐既人
自以為自己好聰明
六七年前都唔會有人咁 係19年之後先多左依啲人
真,根本x位文化係啲所謂露營界老屎忽自私撚唔想其他人影響佢自己露營位置

一向要屌嘅係啲新手露營態度,而唔係話啲人去爛晒啲x位。如果啲人有正確態度,赤徑東龍塔門lee啲非政府定營地都唔會爛晒
係近年屈起咗依一班人 佢地唔係老屎忽係老屎忽 唔會咁屌人 自己玩算 同圍內朋友去
自私就一定嫁啦,塊地係大家既,
如果肯靜靜地玩我諗大家應該無所謂

不過講態度又唔好剩係插晒新手既
試過去X位撞見一班經驗老到既村長係度起營火唱K
玩到3點幾都唔訓,你日出起身佢就屌你嘈佢訓教
基本上一個健康嘅露營post 通常傾一陣間就會俾依類人 破壞左氣氛 明明頭幾版都正常咁討論
係特別有啲人特登撩交嗌
官方營地唔開有咩辦法,啲人唔想行咁遠咪去晒呢啲位露囉,如果個個都肯行,到時盞攬炒,其他x位都變公廁位。

最緊要識自己垃圾自己帶走,有次行到去赤徑要帶番口罩上船,開咗個新口罩,好順手扔咗個口罩膠袋落垃圾桶,都覺得自己係仆街嚟。

已經過咗叫政府開營地嘅時機,依家又嚟爆疫情,營地真係重開無期。

最戇鳩係話爆x位,話會引漁護署嚟捉。

漁護署要捉使撚上連登咩,fb 咁多露營組,成日有人爆x位,

仲要有幾個熱門x位,又唔使行咁遠,大把都有得捉。
我認同你
推到標準咁高無意思啦
根本部份人連自己營地垃圾都唔清,仲講帶出市區先掉
掉去碼頭大路嗰啲其實有船嚟收我又唔覺有問題
但要上山要行嘅就一定自己帶返走
認同,我覺得扔垃圾就大家自己衡量同問自己良心,當然有啲基本野,無垃圾桶/站就一定自己帶走,唔就腳嘅垃圾桶/站就自己諗下,我見到啲清潔阿伯咁辛苦行上山咁幫你班人扔,自己就兩手手fing fing咁走,你過意得去咪照扔囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞