好想試下solo去露營

542 回覆
397 Like 48 Dislike
算啦 班新手連最基本常識都無 以為自己識去x位好威威
上面放埋地圖圈埋出黎都夠撚膽死
Can give me ur id
好耐冇見你係露營post蒲頭
買齊曬gear未
我不嬲都係浦旅遊版

買晒定賣晒呀?

去旅行去到咁chur不如係香港慢慢訓
講得岩啊
好心就咪諗住響裏面紮營啦
要紮就去返沙灘

如果唔係就好似之前啲傻閪響茅湖碉堡玩火然後俾政府封鳩左一樣,因為一部份人自撚私搞到大家無得睇
所以就係回歸返去搵志同道合既人玩就無所謂呢樣野 就會避免左呢種問題

只係我唔會訓到咁晏 寧願早少少起身出去散下步 都唔鐘意留係house到

早起身唔一定係chur行程
我張蓆用迪記灰色三百幾個隻,cook set用酒精爐加diy風擋,加個snowpeak trek 700,摺櫈我用雜牌

不過通常用斜咩袋都唔會帶cookset煮野食,通常食麵包~

另外另外用濾水水樽!慳好多重量。水樽我自己用緊grayl ultralight, 不過容量相對少,要不停搵水源
我都想solo好耐 但一直未敢試 有冇人組團

利申 巴
組團仲點叫solo
組團仲係solo?
時間+地點 ,有緣就相見
好似一條友去旅行咁
寧願去到當地再識朋友
仲正過同人一早約定
上到山啱傾啱玩嘅就一齊玩
屌 班忽然露營撚幾時先肯收手 就嚟比佢地玩撚晒香港啲山
可以周圍走嗰陣就收手

但問題係大陸露營團又落晒嚟香港

咪又係一撚樣
想買lg
唔好去塔門喇已經冇晒草
以前冇封既時候一定好過而家個情況
起碼唔會成地垃圾
同埋會好臭
做唔到完全燃燒個效果
忽然露營無問題,最緊要識山野無痕 Leave No Trace.

行山界老屎忽就屌鳩人忽然行山,話多人行破壞晒個環境,行到啲路愈嚟愈闊,踩死晒啲草,又唔諗下,啲人可能一生人先行第一次嗰度,你班老屎忽,一年都唔知行咗幾多次,有咩資格話人破壞。

滑板界老屎忽就屌鳩人忽然踩滑板 (之前因奧運吸引咗人去玩,有班板佬就話多咗人玩,唔高興。

露營界就唔撚講啦!

個撚個都以為自己玩得耐先有資格玩。

最可笑係大把人19年先開始玩, 去過幾次就以為自己老手, 靠網上資訊水人。
比你講一講
而家露營撚變曬裝備先決, 成個屋企啲嘢都搬曬過去, 又廚房又電視又打機, 又發電機又盛

廿幾年前開始玩露營都係一個背囊裝曬, 最少都要學下基本野外生存技巧, 而家好似越豪華越多嘢就勁, 玩一兩年就扮曬老屎忽咩營靚咩型號正, 你老味繩結都未識打

https://youtu.be/zEbOMAtXv3Q
遲啲有機會玩下復古露營仲好
帶多兩三個人去,自己煮自己食好悶
勇者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞