WSJ:燒光資金做不出高階晶片 北京挖掘企業殘骸

256 回覆
268 Like 2 Dislike
根本係全民大煉鋼現代版
德國要搞成本比東亞高

韓國同台灣呢啲初階發達國家岩岩好

而且大體係咁啫,實際上細節決定成敗,要分析邊個得邊個唔得同點解,冇返海量論文同實地考察點講得清
又準備大躍進
柒左咁多年 都仲重複做柒野
技術積累根本就唔夠 一直做代工 邊有創新
幾十年都只係識食老本
聽講中國連原子筆嗰粒珠都整唔到

更何況晶片
一日冇民主同公平法制
一日都唔會有創新科技嘅人材

丟幾多錢都冇用
冇光刻機點造出黎
光刻膠日本人自己都走去南韓開工廠整

日本半導體材料商增加南韓工廠產能,避開日本經濟產業省管制
https://lih.kg/2517139
https://www.ptt.cc/bbs/Military/M.1641787960.A.6E0.html

呢度有段整理台積電發家史既文

依家先知原來台積電係2000年後先起飛
去到08年先做業界龍頭

細個成日聽人話台灣民主化之後成日嘈政治唔搞經濟,睇返台積電發家史先知係搞笑,搞咗間台積電出黎都叫唔理經濟
Inte 單野究竟係點 又話唔買 又縮左?

咱们用手刻
咁又唔好咁講
二戰德國同戰後蘇聯都好多人材
學到野
半導體材料大多數係日本製良率高,成本低
但唔代表其他人整唔到
賣氟化氫間日本廠已經收咗皮

最高階嘅EUV光刻膠得Samsung同台積電用
你唔賣Samsung嘅材料唔通台積電可以食得晒

日本半導體材料商增加南韓工廠產能,避開日本經濟產業省管制
https://lih.kg/2517139
大家睇嚟唔熟國情

點解我要做到出嚟?

有錢苦袋就得啦
2000年係用傾國之力去投資一d高投入低回報嘅晶片
人地TSM用電都佔台灣三分一
其他地方邊會投入
大陸有最好既雕刻師傅
德國班科學家咪走哂去美國
雕米啲傻閪
佢哋永遠做野都衰係急功近利
近年來,中國花費數十億美元追趕全球最先進的半導體製造商,但終究是功敗垂成

有幾撚垂成呀
係韓國開廠叫埋日本D QC去做囉
德國納粹都係管治十幾年啫,之前係威瑪共和,再之前係秉承普魯士開明專制既德二帝國。

民主可能講唔上,但係公平法制真係算係咁,世界前列,基本上行歐陸法既國家都係大量借鑒(抄)德二帝國個套。

蘇聯有共產主義幻想,而且肯比好待遇科學家。

中國依家行市場主義,企業要狼性搵快錢,國企人工低又塞滿領導啲親戚朋友
咁爬科技樹係咁架啦,前期投入先有依家威勢架嗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞