WSJ:燒光資金做不出高階晶片 北京挖掘企業殘骸

256 回覆
268 Like 2 Dislike
一百億 入面比人貪左九十九億,得返一億真係做野 用一億都做到27納米算係好勁任務完成
比你齊晒材料

要你持續蝕住研發都做唔到,唔好話設備,人才等等

Intel ,台積幾百億幾百億咁燒

燒過幾十億就嘈生晒

你要爬人頭,起碼一年燒過千億燒十年八年啦
其實我又唔覺中國人抄唔到
咁多中國間諜喺世界各地,點會抄唔到

最大原因應該係政治因素導致放出去抄技術既人
已經唔打算翻中國
冇光刻機 整閪咩
ASML gogogo
賣返十幾廿年前既機做水魚同D垃圾航武一樣 中國人永遠就正係識抄,永遠做唔到世界主流
買幾塊爛地然後搭個雞棚就話廠房,就水左幾十億走資
武力攻台 搶台積電
中國人普遍有個通病,上至中共,精英定平民,就係低估專業知識。
成日外行人無專業知識但又想夾硬做內行野,成日都以為擲舊錢落去,雷厲風行就搞到,由土法煉鋼到呢家土法煉晶片,一鳩樣無變過
早幾日見新聞講因為日本政府之前限制該國企業供應光刻機俾韓國
結果依家三星依家成功自行研發生產光刻機
挖左梁孟松同蔣尚義都唔頂級
同埋表面係挖呢兩個
但暗裡點都會挖埋佢哋班團隊
中間過程比人cap 撚晒水la
係連偷都偷唔到
好似最難係大量生產果part
研發到生產唔到有L用
咁撚少錢整條撚咩
一次天災拎既錢仲多過呢度
搵個呀婆用手雕都得啦
台灣由1980年投資美國 矽谷研發晶片,40年的成功與失敗,用錢就可抄得來?
冇光刻機真係食屎 亦都係三星系最新既發展都要收皮 佢可以做到但量產唔到
台積電壟斷左7成既機。
都未計日本原材料唔比三星
不如用錢整一億個原子彈 到時要1nm晶片即刻到手
強國人永遠到唔會明, 只認為有錢就可以,
而唔知呢個世界好多野唔係有錢就得. 更何況你~冇錢~!
上面唔係好興起中心改個勁名就係成功架咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞