WSJ:燒光資金做不出高階晶片 北京挖掘企業殘骸

256 回覆
268 Like 2 Dislike
恥笑開始
其實原理係人都知
啲paper登晒出嚟
係技術問題
無由頭做起既話
根本累積唔到經驗技術
錯誤中學習
支那佬根本唔明
以為印銀紙就買得起就一路永遠夠玩咩
神比喻
上而下既政權無自我修正機制就係咁既下場

上面唔容許失敗,穩定輸出

得抄偷同抄
以前買到外國貨都仲可以呃得下人, 宜家要打真軍就見真章
習近平 最on9 就係無做好準備就同美國交惡

如果佢學胡錦濤咁, 繼續 韜光養晦多幾年, 有左自己既技術, 先再同美國交惡, 咁就好好多

佢未有自己技術就同美國交惡......結果搞成咁
D錢用來內循環
幅圖真係用手刻
唔好去到咁高階先,低階啲嘅都未商業生產到
幾時見過小學生識抄大學功課
咁唔用原教旨主義,點保住自己權力
其實粒u大粒少少
部機大部少少再食電少少咪冇問題囖
睇下以前d電腦貨櫃咁大部
唔係話可以用砂紙磨啲晶片出黎既咩
江澤民 玩韜光養晦 一樣保住自己權力啦

相反, 如果一個皇帝好大喜功, 勞民傷財, 反而更容易被人推翻
早排睇OU星期日d talk
有條大陸佬本身做intel 然後轉出來幫中國搞Chips

佢自己都講 中國最大問題就係政府/私人企業根本唔知做Chips係無底深潭 同埋唔係你識整就得
要整體國力都夠先得

做塊chips成3000幾個程序
只係講光刻膠 良率99.99%
3000次方已經得返74%

一直都用緊外國貨
中國自產嘅就算良率99.9% 只係差0.09%
已經得返5%唔夠

而且D光刻機只可以買n-2代
永遠無可能追到外國

人地係每個國家只係做好一樣
然後大家合作出
玩返江派個套,邊有人識經濟
錯,成條line都係呃funding
反正唔會比市場同刑事懲罰
正解
根本只係想呃一水錢就收檔
正常人都知無可能成功
另類貪污,反正用假新聞比牆内人打飛機就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞