WSJ:燒光資金做不出高階晶片 北京挖掘企業殘骸

256 回覆
268 Like 2 Dislike

抄都唔識抄,垃圾
係抄唔抄唔黎,你拎左人地張設計圖,個風土環境都唔同,連路面行車既震動頻率都唔同

以前睇過篇文咁講
啲幹部肥肥
耀揚:
全民大鍊鋼2.0

無咁大個頭就唔好戴咁大頂帽啦小支支
根本唔識。抄條撚咩
23億美仔好少錢唧
不如查下啲錢係咪去晒澳門賭場
買唔到荷蘭部機
都幾難整到
呢篇文章淨係提過去3年6個項目

我記得早排有統計近十年係燒超多錢
冇技術做,燒幾多錢都唔會憑空出現
山寨得咁爽呀啦
唔撚識萬丈高樓從地起
唔係偷就直接買人地以為就覺得自己有能力研發
全民大練晶
在滿足有頂級光源的前提下,還要有極致的機械精度。光刻機裡面有著兩個同步運動的工作檯,一個是用來載膠片的,另一個是用來載底片的,兩者需要嚴格的同步,誤差得在2納米以下,兩個工作檯還得要有跟飛彈發射一樣的加速度。而且對外界環境也有著很嚴格的要求,濕度溫度和壓力的變化都會影響到工作過程的精度。溫度要控制在千分之五,這就得要更精準的溫度傳感器。世界上目前最好的光刻機是SMEE,它包含13個分系統,3萬多個機械件還有200多個傳感器,所有的零部件不能有任何一個出問題,否則就會有影響。

content farm copy,數據方面當參考下算
部機精準度講緊要個位數nm
你即使有技術有設計圖有人才
冇光刻機廠幫你實地調較,你都係做唔到晶片
咁撚易整咩?
AMSL
一定要佢部機整10mm 以下嘅晶片
mm
Cap水 貪污ia ma 你估真係同你認真咩
同香港民主失敗篇文一樣,支那人都有一堆以XX之名呃課金既騙子

香港有鳩達呃課金食好西同扮民64賣慘,支那都有一堆路人唔係做開果行都入紙整晶片,結果D金入哂班地方黨官之手
台積電2021年資本支出維持300億美元 做R&D

老共幾十億美金想灣道超車.? on99不自量力.
區區幾十億
台積電一年營業額幾千億台幣呀
幾十億想追

留嚟做軍費攻佔台灣可能有用啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞