WSJ:燒光資金做不出高階晶片 北京挖掘企業殘骸

256 回覆
268 Like 2 Dislike
太強大
一睇篇文頭兩行便知問題出在那裡啦!
幾十年做芯片的經驗?
幾十年即是由197X , 198X年開始做呀?
果時仲係靠香港人搬物資返去呀!
你話你有十年做芯片經驗都有人信,
寫篇文都要吹大,
咁只會比人覺得你係垃圾國家,
幾十年都做唔到真係垃圾。
美帝提供技術
錯,Asml亦應用咗唔少德美日技術同零件,而且生產最先進制程嚟講係無可替代
1.陣營岩,歐美放心技術轉移

2.發展時間岩,係起步階段已經搞,可以慢慢爬科技樹

3.政策配合,尤其係教育,生產大量相關學士碩士做工程師,而且東亞文化令呢班受過高等教育既工程師接受到做廠工人既環境,可以去拼產量同成本(呢到係竹科工程師個fb睇返黎)
大陸無ASML唔緊要,有NMSL就夠。
3果點德國都有啦
抄完點帶返出嚟? 有啲根本係無形資產係個腦入邊
小小洋鬼子技術 有什麼了不起!
看鄰國造紙 術火藥 指南針 印刷術
政府限制企業賣嘢俾韓國
但冇限制企業去韓國設廠
又冇企業國內形象問題
硬件問題呢?
食清淡D
咁快玩完
教班支那人100%做到去完廁所要洗手 然後再維持一個無塵室先啦

本言論絕無意圖煽動他人對政府或其他社群產生憎恨、不滿或敵意
其實晶片生產係全球科技嘅結晶品
TSM只係代工生產
唔係其他國家唔做
係科技大國自己研發自己一環
先能夠低成本量產
現代晶片,講緊 50年前 用 um 做單位既晶片已經冇可能一個人研發到
28nm晶片根本冇可能一個人研發到
人人用手刻
個個有機用
上而下嘅思維就有咁嘅局限,反正最後都係賴西方國家籠斷圍堵,所以大家都係做場戲。

到最後中國又成最大贏家

偷間釀酒廠就釀到Lafite
真係咁易咩
你俾份中六功課 一個小三學生去抄, 唔識抄好出奇咩?
當年蘇聯晌科技上同美國有得鬥係因為兩國各自吸納咗投降嘅納粹科學家,而中國當年只係依靠蘇聯過料,而家冇咗靠山,做靠買返嚟做逆向研究
呢啲支那字真係好撚肉酸
所以美帝早就要台積係美國開廠, 一定無死錯人
核彈你唔係好似美國果d要玩埋精確可變當量其實好多野可以推大小小去降低對精確度既要求
中子反射層唔夠平均?全部整厚d囉
炸藥引爆時間唔夠統一?又塞多d Pu239落去囉

目標係要爆到既好多野可以靠over do去救

晶片係多1nm都唔得
條線係5nm就5nm,窄左闊左都fail

再淺d係一個比把斧頭你砍樹,你砍斷佢就得
一個係雕刻,雕錯左,未唔似樣囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞