「環保」紋身師攞舊客idea當自己design

535 回覆
21 Like 1696 Dislike
咁如果無買斷,啲設計嘅版權又好似真係喺紋身師度
成件事好depends on 你所謂既"idea" 係有幾多input?

除非你個idea 係講晒比個designer 話個月亮exactly放邊, 個海浪點轉, d 色exactly 點用, 但如果你個brief 係"月亮+海浪絲帶" 其他野係個designer 諗出黎ge, 咁基本上個design就唔係你既。

例如

你講左個故事叫林夕作首詞比你, 咁首詞會變左係你創作既? 除非你真係involve 左好多作埋一份
紋身係咁架啦
好似游水跑步咁,又唔係你紋乜佢佢紋乜
有乜好抗議呀
你幾咁有故事有意義都好
對個紋身師傅嚟講
你只係同個想要星星月亮嘅客一樣揀埋同一個圖案
你嘅故事=只係想要星星月亮
樓主夠秤紋身未
樓主有無諗過,佢畫比你果d都係以前人地揀剩嘅可能佢都係照住改少少show比你睇
你又唔係俾圖,人哋做生意一直有一log圖庫有咩需要就西俾你咋
再講多少少, "concept" 係無copyright, 因為係人都可以有相同既concept, 但可以有好多唔同既executions。即係大家都可以打算用蘋果做logo, applydaily 有佢既logo, Apple 又有佢既logo。

簡單黎講, 如果你將你個brief 比另一個designer 做出黎會好唔同既話, 咁即係證明左你所謂既idea 就真係只係一個idea, 個成品唔可以話係你創作既。
鑲個NFT落去
咸爺上次俾人抄都無出聲啦
做人大方啲
你咪當你嘅design靚 先有人欣賞姐
係, 紋身店門口一大堆demo, 一係就係其他人的紋身, 一係就係其他紋身師嘅.
唔通要紋「生死有命,富貴由天」, 又要問准碧咸或者一定要搵果位紋身師?
你真係要爭取權益, 就只有證明依個圖案係自己原創, 注册成商標, 邊撚個用就告邊個
乜依家d mk 咁小器?
真頭就係紋係額頭, 大家都見到
咁"補夢網+寵物"真係紋身師的idea喎
第二個客個個靚好多
戇鳩少陣
😂即係想屌人又要慄
死啦,樓豬知你有月亮紋身一定好唔c服啦
睇個紋身,又唔係好特別,又唔係驚為天人。
我相信你呢世都唔會撞到個紋身客,咪算囉
同意,我覺得連隻色都係屬於你
佢唔可以再用囉
畫完個圖就包埋版權比你唔係哩個價
我覺得連個size都屬於佢!以後冇人可以紋呢個size嘅紋身!唔係一陣樓豬又唔c服㗎啦!
樓主你幾歲?柒下柒下咁
新客個個靚d, 唔怪得樓主嬲嬲
堆砌
其實呢,唔好咁天真啦!噏幾句idea就當自己係創作者!
人哋呢一班創作人,唔係淨係用個腦來創作㗎,係用佢哋嘅技術!
人哋作曲填詞,寫劇本嗰啲,唔通因為你俾咗啲意見,就當你有份創作咩!
所以嗰個紋身師傅真係冇講錯,你只不過係噏左啲嘢出嚟,但係你唔係創作嗰個人。
就算嗰幾個圖案係根據你嘅意見同埋諗法去畫都好,負責創作嗰個都係佢,因為個過程係,個紋身師傅聽到你講嘅嘢之後,再經佢個腦做咗啲想像,然後畫出嚟嘅。
咁所以你真係唔係創作者,最多係你可以俾錢買埋嗰幾幅圖嘅擁有權,咁樣佢就唔可以用。而且,其實你身上嗰個紋身都唔係由你創作,你只不過係嗰個創作上面俾咗要求同意見,但係創作嗰個唔係你。基於你同嗰個紋身師傅有一個協議,所以嗰個紋身師傅先至唔會幫其他人紋呢個紋身,因為嗰個紋身你係有擁有權。咁其餘嗰幾個創作,你冇另外俾錢,個版權就不是屬於你㗎喇!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞