「環保」紋身師攞舊客idea當自己design

535 回覆
21 Like 1696 Dislike
(朋友冇AC,代PO)

想俾大家理性咁討論一下

咁小妹就有個紋身,呢個紋身對我來講係非常之有意義。
而呢個紋身我係搵一個紋身師去design嘅。
咁當中的元素同細節就係由我提出嘅。
當我提出完呢啲細節之後呢,理所當然個紋身師就會提供幾個草圖俾我啦。

咁我就揀咗其中一個圖,咁就剩低左幾個草圖啦,我自己心目中嘅諗法係一個有職業操守嘅紋身師係唔會用客人剩低嘅草圖再轉售比其他客人。
但正正呢個紋身師就攞咗我剩低啲草圖俾咗其他客紋!!

因為入面啲details 同諗法係來自我嘅,而每一個細嘅意義對我來講都係十分之重要*。
如果係你,你接唔接受到自己咁重要嘅經歷喺其他草圖上面仲要俾其他人紋左上身。

而呢位紋身師就堅持自己嘅講法,佢話呢個圖係由佢畫,所以我冇揀到嘅草圖就係屬於佢*。
但呢啲草圖嘅idea係base on 我嘅故事而創作。

我最關注嘅問題係佢攞我嘅經歷創作嘅草圖俾咗其他人用!
因為佢同我講佢個客只不過係好普通地咁鍾意海同月亮嘅元素。
而今啱我嘅草圖仲有呢兩個元素所以就俾咗佢用。咁點解佢唔再另外設計啲圖俾佢啲客人?

令我最心痛嘅係呢個設計對我來講係非常之有意義,但去咗其他人身上就變得毫無意義。
佢咁隨便就可以將舊客嘅草圖俾人用,咁其實佢有冇尊重過佢啲客人呢,有冇重視過其他人嘅經歷?

佢話我俾錢佢設計,咁我淨係可以擁有我身上面嗰個圖,咁係咪代表剩低嘅草圖就唔係有關我嘅經歷呢,佢就可以隨便使用?

(其實仲有好多細節未講,如果大家有興趣先至再講啦, 勿屌)

呢個係我哋一小部份嘅對話,佢都係冇經原先當事人嘅同意擅自攞咗舊客嘅草圖比其他人用

佢俾我嘅舊草圖

佢幫新客做嘅紋身

而佢就話新客嗰個紋身係有經少少修改。大家可以睇吓個少少係邊度啦
Honda 與 Hyundai 嘅分別
呢啲邊係環保?
叫偷橋
唔明點解講正經嘢但要用笑喊emoji

因為入面啲details 同諗法係來自我嘅,而每一個細嘅意義對我來講都係十分之重要*。
如果係你,你接唔接受到自己咁重要嘅經歷喺其他草圖上面仲要俾其他人紋左上身。

唔好意思漏咗一隻字
-

補番句:請大家 小心啲呢位紋身師 如果你搵佢紋可能遲啲就會見到你啲草圖喺上面
所以紋身師唔可以再用所有有關月亮同海既構圖?

可能你個圖都係舊客design黎既呢
唔好睇得自己咁重要
畫完個圖就屬於你

btw新既設計圖靚d
個月亮兜番上去 有立體感左
我想講個圖都叫做係我design
畢竟啲元素同細節係我自己提出
我比完錢畫完唔係屬於我唔通屬於你?
咁我俾錢黎做乜

同埋睇清楚呢一個係一個舊嘅構圖而唔係佢利用月亮同海兩個元素去創作一個新嘅圖。

同埋你咁講個道理係咪你銀行戶口啲錢都唔係你㗎啦,你入咗落銀行就係銀行㗎啦!

唔好睇得自己咁重要
我唔覺得有乜問題
你又唔係用幅圖做搵食工具
俾完人地 人地唔用得?咁你之前有冇講明

再講 紋身本身就係抄黎抄去
D古惑仔紋條龍
咁係咪其他人唔紋得
我都唔覺得有咩問題
痴線你scrap咗嘅draft佢都唔用得返
有無咁惡
退一萬步講
佢就算紋返你本身果個落去都無問題啦
除非你額外比錢個紋身佬話唔可以再紋落其他人到姐
咁你故仔係 你又唔講又唔俾人用
可能你講左出來 人地想快撚D洗走佢呢
月亮變蟹鉗咁撚樣
人地設計你棄左既方案都唔比人賣 惡過狗
搵畫師畫圖都有分買斷唔買斷啦
要uni就一早講比多D錢買斷啦
比得一個錢想食人隻車 香港投訴之都真係非浪得虛名
乜撚野都擺上網公審好似先審為贏咁
望到都覺得搵食艱難
月亮同海呢個原素好特別既咩?
紋身師都畀咗幾個草圖你揀
你都揀咗你鍾意嗰個啦
舊草圖點運用真係要喺當刻講明

同埋所有designer都係based on客戶需求去設計
咁好難講得通係由你去設計呢個圖

Btw我都覺新圖月亮啲details靚啲
有職業操守嘅紋身師係唔會用客人剩低嘅草圖再轉售比其他客人。

係咪大多真係連未用過嘅圖都唔用先?定純粹你自己認為?
再者會唔會因為你唔出聲,人哋唔知你介意俾人用你冇要嘅草圖,因為算係共同創作

其實你自己冇同對方溝通好都係一個問題,當買個經驗 ,下次有咩要求講定先 事後好難追討,由其而家紋咗唔通你叫個客洗咗去
講左咁多野
咁你想點?
想知樓主比咗幾錢買斷晒個design
樓主買斷咗個design 依家等緊樓主拎份合約出嚟收個紋身師皮
雖然個紋身師係有啲仆街

但如果你唔想俾條橋人地用你其實要俾錢買斷佢閑閑地由幾萬到幾十萬簽個協議買斷佢
唔好跟車太貼住 樓主隨時拎份合約出嚟反cup
想捉另外個客去洗紋身
提出元素同細節 比完錢 個圖就屬於你
邊個話比你聽架

你比錢就係要紋身師幫你將文字 設計成圖案
再紋係你身上
何況你果條線+月亮 一街都係
唔知以為你講緊清明上河圖

係唔包擁有任何設計圖案既權利

咁室內設計師咪好撚辛苦
有冇業主投訴過個設計師用番佢提出果啲地台阿…假天花阿..窗台床阿咁

完全唔知你下面兩段講緊乜

同我入銀行啲錢有咩關係
不過唔知你知唔知,我入左錢落銀行,
銀行都可以用我啲錢,不過我要番既時候 就比番我咁解 所以銀行會出現擠提

‘我比完錢畫完唔係屬於我 唔通屬於你?‘
依句野好小學雞 好好笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞