「環保」紋身師攞舊客idea當自己design

535 回覆
21 Like 1696 Dislike
香港地生意真係好難做
好多designer同一個idea都會預備幾幅比個客揀,之後唔用既儲起佢之後用返

以樓主Logic咁全地球既designer都唔洗做了
屌你老母畫條線加個月亮有乜撚故事idea呀
認同
Mean but true
講到自己幾有故事個紋身幾特別,原來係呢啲公廁紋身月亮星星又幾撚有故事窩
「見到個圖嘅細節,諗起自己經歷喺人哋身上好唔舒服」
救命,樓主係咪直接當咗月亮+海嘅圖案就等於自己經歷,其他人都唔淮用
講真呢種紋身勁common,咁你係咪要有排唔開心?

利申有月亮紋身
幅圖佢畫,佢想點用咪點用
呢個圖咁公廁
是但啦
the curtain is blue
樓主呢?
加埋太陽
張圖又唔係你畫邊到侵你咩權個月亮有咩咁創新
公道啲 不如你講下你設計咗咩元素同細節啦
「要有海同月亮、用漸變色」咁?
你唔係真係覺得依個係你「設計」嘛?
你同個廚師講話要食番茄,佢幫你煮番茄炒蛋,結果番茄炒蛋嘅所有權係歸你嘅
同意

如果佢揀咗果個圖,
個紋身師copy番果幅落其他人度都仲有得講

但而家佢都無要到,係廢棄方案
咁都係個紋身師嘅design
用喺其他人度我覺得完全無問題
極度無理取鬧
幫唔落 又唔係你設計 人地中意賣比邊個關你咩事
先唔講個紋身環唔環保
本身張圖都已經好撚柒
咁肉酸
屌 你唔識就咪撚嘈啦 抄紋身不嬲呢行大忌黎
唔識就收嗲啦 懶係類比咁
我覺得無問題
不嬲個客唔要嘅廢棄idea同design都可以sell俾其他客架啦

無論建築/廣告/畫圖,
全部都係咁做,
唔通俾一個客ban完以後都唔用得果條橋咩,
有時啲野你唔buy唔代表其他客唔buy,
俾你ban完就唔用得,你邊位呀

你要咗就話姐,
既然你無要到,
其實之後嘅事已經同你無關係
講得岩 開頭too long didnt read

咁我就揀咗其中一個圖,咁就剩低左幾個草圖啦,我自己心目中嘅諗法係一個有職業操守嘅紋身師係唔會用客人剩低嘅草圖再轉售比其他客人。
但正正呢個紋身師就攞咗我剩低啲草圖俾咗其他客紋!!

棄圖就算數啦 紋身師唔想曬個design又有人鐘意 攞黎紋有咩問題
屌 搞到我以為照抄同自己個個一樣咁 講到
樓主都幾痴線
建議做人放鬆d
乜都咁計較好辛苦
比幾千蚊洗唔洗叫人design十幾廿款,之後比撚晒所謂既「版權」你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞